psse-slupca.pl

Pani Walewska na puszystym cieście • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Pani Walewska na puszystym cieście

Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni

Składniki

żelatyna - 30 g
truskawka - 600 g
jajko - 6 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka pszenna tortowa - 450 g
migdały - 100 g
proszek do pieczenia - 6 g
budyń śmietankowy - 80 g
cukier - 80 g
masło - 400 g
mleko 3,2% - 900 ml

Instrukcje przygotowania

1.KONFITURA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI:
przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania.
2.CUKIER ŁĄCZYMY ZE:
środkiem żelującym, dodajemy do gotujących się truskawek energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
3.GOTUJEMY KILKA MINUT,:
następnie całkowicie studzimy.
4.BEZA BIAŁKA UBIJAMY:
na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
5.CIASTO MĄKĘ I:
proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.
6.DODAJEMY CUKIER, CUKIER:
wanilinowy, miękkie masło oraz żółtka.
7.SKŁADNIKI ŁĄCZYMY DO:
uzyskania jednolitej masy.
8.CHWILĘ WYRABIAMY CIASTO:
i dzielimy na pół.
9.JEDNĄ CZĘŚĆ CIASTA:
rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
10.NA WIERZCH PRZEKŁADAMY:
połowę konfitury truskawkowej oraz połowę ubitych białek, posypujemy posiekanymi migdałami.
11.PIECZEMY OKOŁO 30:
minut w temperaturze 165°C.
12.W TEN SAM:
sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.
13.MASA BUDYNIOWO-KREMOWA BUDYŃ:
gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego cukier.
14.
CAŁKOWICIE STUDZIMY.
15.MASŁO UCIERAMY NA:
puszystą masę, stopniowo dodajemy do niej budyń ciągle miksując.
16.MASĘ WYKŁADAMY NA:
wystudzone ciasto i przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy.
17.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na kilka godzin.
Pani Walewska na puszystym cieście

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KONFITURA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI

przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania.

2

CUKIER ŁĄCZYMY ZE

środkiem żelującym, dodajemy do gotujących się truskawek energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.

3

GOTUJEMY KILKA MINUT,

następnie całkowicie studzimy.

4

BEZA BIAŁKA UBIJAMY

na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.

5

CIASTO MĄKĘ I

proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.

6

DODAJEMY CUKIER, CUKIER

wanilinowy, miękkie masło oraz żółtka.

7

SKŁADNIKI ŁĄCZYMY DO

uzyskania jednolitej masy.

8

CHWILĘ WYRABIAMY CIASTO

i dzielimy na pół.

9

JEDNĄ CZĘŚĆ CIASTA

rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

10

NA WIERZCH PRZEKŁADAMY

połowę konfitury truskawkowej oraz połowę ubitych białek, posypujemy posiekanymi migdałami.

11

PIECZEMY OKOŁO 30

minut w temperaturze 165°C.

12

W TEN SAM

sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.

13

MASA BUDYNIOWO-KREMOWA BUDYŃ

gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego cukier.

14

CAŁKOWICIE STUDZIMY.

15

MASŁO UCIERAMY NA

puszystą masę, stopniowo dodajemy do niej budyń ciągle miksując.

16

MASĘ WYKŁADAMY NA

wystudzone ciasto i przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy.

17

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na kilka godzin.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10773,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

598,5 kcal

🥑

Tłuszcz

35,4 g

🌾

Węglowodany

59,2 g

🥬

Błonnik

11,7 g

💪

Białko

11,7 g

Podobne przepisy