psse-slupca.pl

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie

Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem

Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

curry - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
bulion warzywny - 400 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
imbir świeży - 2 g
masło klarowane - 2 łyżki
szpinak liście, mrożony - 1 kg
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pomidor czerwony - 350 g
ryż basmati - 200 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 g
mleko - 2 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ SZPINAK:
rozmróź na sicie i odsącz z nadmiaru wody.
2.DOMOWY TWARÓG MLEKO:
mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
3.STOPNIOWO DODAJEMY, MIESZAJĄC,:
tak dużo soku z cytryny, aż mleko się wytrąci i oddzieli od wodnistej serwatki (patrz wskazówka).
4.NA MISCE UMIESZCZAMY:
sitko, które wykładamy 2-3 warstwami czystych ścierek kuchennych.
5.SER ODCEDZAMY I:
osączamy na ścierkach.
6.SER ZAWIJAMY W:
ścierki i wyciskamy, a następnie ponownie pozostawiamy do osączenia mniej więcej na 30 minut.
7.SER POZOSTAWIAMY NA:
noc w misce pod przykryciem, obciążając go np.
8.
PUSZKĄ KONSERWOWĄ.
9.RYŻ Z WARZYWAMI:
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
10.OBIERAMY ZE SKÓRKI,:
pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
11.SZPINAK DOBRZE WYCISKAMY:
i grubo siekamy.
12.RYŻ GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
13.CEBULĘ, CZOSNEK I:
imbir obieramy i kroimy w kostkę.
14.PODSMAŻAMY NA ROZGRZANYM:
oleju, aż do zeszklenia.
15.POSYPUJEMY CURRY I:
cynamonem, krótko podsmażamy.
16.DODAJEMY SZPINAK I:
bulion, solimy i gotujemy przez 5 minut.
17.DODAJEMY ŚMIETANĘ I:
pomidory, gotujemy przez kolejne 3-5 minut, a następnie doprawiamy do smaku.
18.PANEER KROIMY W:
2-3-centymetrową kostkę i smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym mniej więcej przez 3 minuty.
19.LEKKO SOLIMY, DODAJEMY:
do szpinaku i podajemy z ryżem.
20.WSKAZÓWKA:
PRZYGOTOWANIE SERA: wymaga wyczucia.
21.KIEDY MLEKO SIĘ:
wytrąci i wyraźnie oddzieli od wodnistej, żółtawo-zielonej serwatki, nie trzeba dodawać więcej soku z cytryny.
22.JEŻELI PO DODANIU:
6-8 łyżek soku z cytryny to nie nastąpi, całość podgrzewamy raz jeszcze, mieszając, wówczas mleko zsiada się z reguły szybko.
23.W PRZECIWNYM RAZIE:
dodajemy trochę więcej soku z cytryny.
24.ZAMIAST SOKU Z:
cytryny możemy również użyć octu.
Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ SZPINAK

rozmróź na sicie i odsącz z nadmiaru wody.

2

DOMOWY TWARÓG MLEKO

mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.

3

STOPNIOWO DODAJEMY, MIESZAJĄC,

tak dużo soku z cytryny, aż mleko się wytrąci i oddzieli od wodnistej serwatki (patrz wskazówka).

4

NA MISCE UMIESZCZAMY

sitko, które wykładamy 2-3 warstwami czystych ścierek kuchennych.

5

SER ODCEDZAMY I

osączamy na ścierkach.

6

SER ZAWIJAMY W

ścierki i wyciskamy, a następnie ponownie pozostawiamy do osączenia mniej więcej na 30 minut.

7

SER POZOSTAWIAMY NA

noc w misce pod przykryciem, obciążając go np.

8

PUSZKĄ KONSERWOWĄ.

9

RYŻ Z WARZYWAMI

Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

10

OBIERAMY ZE SKÓRKI,

pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.

11

SZPINAK DOBRZE WYCISKAMY

i grubo siekamy.

12

RYŻ GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

13

CEBULĘ, CZOSNEK I

imbir obieramy i kroimy w kostkę.

14

PODSMAŻAMY NA ROZGRZANYM

oleju, aż do zeszklenia.

15

POSYPUJEMY CURRY I

cynamonem, krótko podsmażamy.

16

DODAJEMY SZPINAK I

bulion, solimy i gotujemy przez 5 minut.

17

DODAJEMY ŚMIETANĘ I

pomidory, gotujemy przez kolejne 3-5 minut, a następnie doprawiamy do smaku.

18

PANEER KROIMY W

2-3-centymetrową kostkę i smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym mniej więcej przez 3 minuty.

19

LEKKO SOLIMY, DODAJEMY

do szpinaku i podajemy z ryżem.

20

WSKAZÓWKA

PRZYGOTOWANIE SERA: wymaga wyczucia.

21

KIEDY MLEKO SIĘ

wytrąci i wyraźnie oddzieli od wodnistej, żółtawo-zielonej serwatki, nie trzeba dodawać więcej soku z cytryny.

22

JEŻELI PO DODANIU

6-8 łyżek soku z cytryny to nie nastąpi, całość podgrzewamy raz jeszcze, mieszając, wówczas mleko zsiada się z reguły szybko.

23

W PRZECIWNYM RAZIE

dodajemy trochę więcej soku z cytryny.

24

ZAMIAST SOKU Z

cytryny możemy również użyć octu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2736,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

684,2 kcal

🥑

Tłuszcz

34,8 g

🌾

Węglowodany

72,4 g

🥬

Błonnik

20,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy