psse-slupca.pl

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem

Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 50 g
pstrąg wedzony - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 ml
parmezan tarty - 100 g
ser twaróg tłusty - 150 g
ziemniak - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
Folię aluminiową do pieczenia
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dokładnie umyte ziemniaki wraz ze skórką kroimy w plastry grubości 1,5 cm, następnie układamy je na folii wysmarowanej masłem, dokładnie zawijamy i wkładamy do gorącego popiołu w ognisku.
3.TRZYMAMY 35-40:
minut.
4.DO MISKI PRZEKŁADAMY:
śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę , doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
5.WĘDZONEGO PSTRĄGA OBIERAMY:
ze skórki i dokładnie usuwamy z niego ości, aby uzyskać ładne kawałki czystego mięsa.
6.UPIECZONE ZIEMNIAKI WYJMUJEMY:
z folii, okraszamy sosem serowym i kawałkami wędzonego pstrąga.
7.DOBRA RADA:
TAK: przygotowane ziemniaki w folii możemy także upiec w piekarniku, nie tylko w ognisku.
Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

Folię aluminiową do pieczenia

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dokładnie umyte ziemniaki wraz ze skórką kroimy w plastry grubości 1,5 cm, następnie układamy je na folii wysmarowanej masłem, dokładnie zawijamy i wkładamy do gorącego popiołu w ognisku.

3

TRZYMAMY 35-40

minut.

4

DO MISKI PRZEKŁADAMY

śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę , doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.

5

WĘDZONEGO PSTRĄGA OBIERAMY

ze skórki i dokładnie usuwamy z niego ości, aby uzyskać ładne kawałki czystego mięsa.

6

UPIECZONE ZIEMNIAKI WYJMUJEMY

z folii, okraszamy sosem serowym i kawałkami wędzonego pstrąga.

7

DOBRA RADA

TAK: przygotowane ziemniaki w folii możemy także upiec w piekarniku, nie tylko w ognisku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1947,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,3 g

🌾

Węglowodany

30,4 g

🥬

Błonnik

28 g

💪

Białko

28 g

Podobne przepisy