psse-slupca.pl

Irlandzki chleb sodowy • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Irlandzki chleb sodowy

Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 50 g
maślanka - 350 g
mąka pszenna - 150 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
ziemniak - 150 g
płatki owsiane - 2 łyżki
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, sól i sodę.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Dodajemy ziemniaki i mieszamy, by połączyły się z resztą składników. Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło. Ponownie mieszamy.
3.ZAGNIATAMY I FORMUJEMY CIASTO:
Ciasto na chleb zagniatamy na desce lub blacie kuchennym, by uzyskać gładką, jednolitą i plastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.
4.PIECZEMY CHLEB:
Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb nacinamy na krzyż, smarujemy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym.
5.WYJMUJEMY I PODAJEMY CHLEB:
Przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki, czy jest on upieczony. Jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć chleb.
Irlandzki chleb sodowy

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, sól i sodę.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Dodajemy ziemniaki i mieszamy, by połączyły się z resztą składników. Dodajemy maślankę i rozpuszczone masło. Ponownie mieszamy.

3

ZAGNIATAMY I FORMUJEMY CIASTO

Ciasto na chleb zagniatamy na desce lub blacie kuchennym, by uzyskać gładką, jednolitą i plastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.

4

PIECZEMY CHLEB

Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu chleb nacinamy na krzyż, smarujemy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym.

5

WYJMUJEMY I PODAJEMY CHLEB

Przed wyjęciem chleba z piekarnika sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki, czy jest on upieczony. Jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć chleb.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2444,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

203,7 kcal

🥑

Tłuszcz

5,4 g

🌾

Węglowodany

34,1 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy

Irlandzki chleb sodowy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl