psse-slupca.pl

Ogórki w occie • przepis • składniki • przygotowanie

Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!

Ogórki w occie

Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

ogórek gruntowy - 1 kg
chrzan - 50 g
marchew - 1 szt.
czosnek główka - 6 ząbków
liść laurowy - 3 szt.
świeży koperek - 3 gałązki
gorczyca - 3 łyżki
pieprz czarny - 12 ziarnek
ziele angielskie - 12 szt.
woda - 1,5 l
ocet - 250 ml
cukier - 3 łyżki
sól - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OGÓRKI:
Ogórki starannie umyj i osusz, a potem ułóż w słoikach w równych proporcjach.
2.DODAJEMY PRZYPRAWY I INNE SKŁADNIKI:
Do słoików wrzuć wszystkie składniki, także w równych proporcjach. Marchew i chrzan podziel na mniejsze kawałki, a czosnek wrzuć w całości.
3.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
Do garnka wlej przegotowaną, przefiltrowaną wodę, dodaj ocet oraz cukier i sól i wszystko razem zagotuj.
4.ZALEWAMY OGÓRKI:
Zalej ogórki gotową zalewą tak, aby całkowicie wypełnić słoiki (nie pozostawiać wolnego miejsca w słoikach). Słoiki zakręć.
5.PASTERYZUJEMY OGÓRKI:
Słoiki włóż do dużego garnka, a następnie zalej je wodą tak, aby zostało mniej więcej 2 cm miejsca pod nakrętką. Gotuj słoiki na średnim ogniu tak długo, aż woda zacznie wrzeć. Skręć potem ogień do minimum i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki będą gotowe do spożycia po ok. tygodniu od przygotowania.
Ogórki w occie

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OGÓRKI

Ogórki starannie umyj i osusz, a potem ułóż w słoikach w równych proporcjach.

2

DODAJEMY PRZYPRAWY I INNE SKŁADNIKI

Do słoików wrzuć wszystkie składniki, także w równych proporcjach. Marchew i chrzan podziel na mniejsze kawałki, a czosnek wrzuć w całości.

3

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

Do garnka wlej przegotowaną, przefiltrowaną wodę, dodaj ocet oraz cukier i sól i wszystko razem zagotuj.

4

ZALEWAMY OGÓRKI

Zalej ogórki gotową zalewą tak, aby całkowicie wypełnić słoiki (nie pozostawiać wolnego miejsca w słoikach). Słoiki zakręć.

5

PASTERYZUJEMY OGÓRKI

Słoiki włóż do dużego garnka, a następnie zalej je wodą tak, aby zostało mniej więcej 2 cm miejsca pod nakrętką. Gotuj słoiki na średnim ogniu tak długo, aż woda zacznie wrzeć. Skręć potem ogień do minimum i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty. Wyciągnij słoiki z garnka i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ogórki będą gotowe do spożycia po ok. tygodniu od przygotowania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

588,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

49,1 kcal

🥑

Tłuszcz

1,2 g

🌾

Węglowodany

8 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy