Noworoczne orzeźwienie • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĘ
W misce, za pomocą dłoni, mieszamy wszystkie składniki, tworząc grudki. Rozsypujemy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor.
ROBIMY PIANKĘ CYTRYNOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie. Wino musujące, sok i skórkę z cytryny oraz cukier gotujemy w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy i ponownie czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DESERU
Na dno kieliszków lub słoiczków wysypujemy upieczoną i wystudzoną kruszonkę. Następnie nakładamy piankę cytrynową i całość ponownie posypujemy kruszonką. Deser można również ozdobić owocami, np. malinami lub jeżynami, a także listkami mięty orazdekoracjami z czekoladowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2314,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,8 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
41,8 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Tatar wołowy
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na doskonały tatar!

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!

Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Sałatka z amarantusem
Spróbuj lekkiej sałatki z amarantusem, rzodkiewką i groszkiem.

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.