psse-slupca.pl

New York rolls • przepis • składniki • przygotowanie

Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!

New York rolls

Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 550 g
syrop klonowy - 2 łyżki
krem pistacjowy - 2 łyżki
masło orzechowe - 2 łyżki
czekolada mleczna - 100 g
czekolada biała - 100 g
pistacje prażone solone - 2 łyżki
orzechy ziemne niesolone - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Jeden płat ciasta francuskiego dokładnie smarujemy syropem klonowym i nakładamy na niego drugi płat. Następnie sklejamy je ze sobą i w razie potrzeby obcinamy boki, aby prostokąty było jak najbardziej równe.
2.FORMUJEMY ROLLSY:
Połączone ciasto francuskie tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 1 cm i zawijamy z nich dość luźne rolki. Każde z 4 ciastek powinno składać się z ok. 2,5 paska ciasta. Gotowe rollsy przekładamy do metalowych obręczy tak, aby dookoła każdego ciastka było ok. 0,5 cm przestrzeni. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut.
3.PIECZEMY ROLLSY:
Rollsy przykrywamy drugą blachą i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zdejmujemy blachę, papier do pieczenia i metalowe obręcze, smarujemy każdego rollsa syropem klonowym i pieczemy je jeszcze ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe delikatnie studzimy – powinny nadal być ciepłe w momencie nadziewania.
4.NADZIEWAMY ROLLSY:
Krem pistacjowy i masło orzechowe przekładamy do worków do szprycowania. W każdego rollsa wbijamy nóż i delikatnie wydrążamy nim przestrzeń na nadzienie. Następnie w otwory powstałe w dwóch rollsach wyciskamy masło orzechowe, a w pozostałych dwóch –  krem pistacjowy.
5.OZDABIAMY ROLLSY:
Białą i mleczną czekoladę roztapiamy w dwóch miseczkach o średnicy większej od rollsów. Pistacje i orzechy siekamy. Następnie rollsy z kremem pistacjowym zanurzamy do ⅓ wysokości w białej czekoladzie i oprószamy pistacjami, a rollsy z masłem orzechowym zanurzamy w mlecznej czekoladzie i oprószamy orzeszkami ziemnymi.
New York rolls

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Jeden płat ciasta francuskiego dokładnie smarujemy syropem klonowym i nakładamy na niego drugi płat. Następnie sklejamy je ze sobą i w razie potrzeby obcinamy boki, aby prostokąty było jak najbardziej równe.

2

FORMUJEMY ROLLSY

Połączone ciasto francuskie tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 1 cm i zawijamy z nich dość luźne rolki. Każde z 4 ciastek powinno składać się z ok. 2,5 paska ciasta. Gotowe rollsy przekładamy do metalowych obręczy tak, aby dookoła każdego ciastka było ok. 0,5 cm przestrzeni. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut.

3

PIECZEMY ROLLSY

Rollsy przykrywamy drugą blachą i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zdejmujemy blachę, papier do pieczenia i metalowe obręcze, smarujemy każdego rollsa syropem klonowym i pieczemy je jeszcze ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe delikatnie studzimy – powinny nadal być ciepłe w momencie nadziewania.

4

NADZIEWAMY ROLLSY

Krem pistacjowy i masło orzechowe przekładamy do worków do szprycowania. W każdego rollsa wbijamy nóż i delikatnie wydrążamy nim przestrzeń na nadzienie. Następnie w otwory powstałe w dwóch rollsach wyciskamy masło orzechowe, a w pozostałych dwóch –  krem pistacjowy.

5

OZDABIAMY ROLLSY

Białą i mleczną czekoladę roztapiamy w dwóch miseczkach o średnicy większej od rollsów. Pistacje i orzechy siekamy. Następnie rollsy z kremem pistacjowym zanurzamy do ⅓ wysokości w białej czekoladzie i oprószamy pistacjami, a rollsy z masłem orzechowym zanurzamy w mlecznej czekoladzie i oprószamy orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3473,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

868,4 kcal

🥑

Tłuszcz

53,1 g

🌾

Węglowodany

81 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

12,3 g

Podobne przepisy