psse-slupca.pl

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek

Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
tymianek świeży - 25 g
wino białe - 100 ml
cynamon - 1 szczypta
masło - 100 g
soczewica zielona - 250 g
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 3 szt.
oliwa z oliwek - 100 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g
oliwki zielone - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY W NACZYNIU LISTKI:
tymianku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, skórkę otartą z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę oraz niewielką ilość oliwy.
2.SOCZEWICĘ GOTUJEMY W WODZIE:
(nie odcedzamy). Dodajemy masło, odrobinę posiekanej papryczki, pół posiekanego w plasterki ząbka czosnku, wino, cynamon, sól oraz pieprz. Zagotowujemy i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania wlewamy trochę oliwy (do smaku). Dodajemy sok z połowy cytryny, kilka posiekanych listków mięty, mieszamy.
3.OLIWKI, CEBULĘ ORAZ CZOSNEK:
drobno siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy trochę posiekanej papryczki, listków mięty i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY W NACZYNIU LISTKI

tymianku, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, skórkę otartą z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę oraz niewielką ilość oliwy.

2

SOCZEWICĘ GOTUJEMY W WODZIE

(nie odcedzamy). Dodajemy masło, odrobinę posiekanej papryczki, pół posiekanego w plasterki ząbka czosnku, wino, cynamon, sól oraz pieprz. Zagotowujemy i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania wlewamy trochę oliwy (do smaku). Dodajemy sok z połowy cytryny, kilka posiekanych listków mięty, mieszamy.

3

OLIWKI, CEBULĘ ORAZ CZOSNEK

drobno siekamy, pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy trochę posiekanej papryczki, listków mięty i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3594,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1797,2 kcal

🥑

Tłuszcz

116,4 g

🌾

Węglowodany

103,1 g

🥬

Błonnik

78,1 g

💪

Białko

78,1 g

Podobne przepisy