psse-slupca.pl

Nalewka z głogu • przepis • składniki • przygotowanie

Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Nalewka z głogu

Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 500 g
goździki - 5 szt.
anyż gwiazdki - 3 szt.
cynamon, laska - 9 g
owoce głogu - 1,5 kg
spirytus - 0,75 l
woda - 1 l
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ZAMRAŻAMY OWOCE GŁOGU:
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.
2.ZALEWAMY GŁÓG SPIRYTUSEM:
Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.
3.GOTUJEMY SYROP I PONOWNIE ZALEWAMY GŁÓG:
Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.
4.PRZESĄCZAMY NALEWKĘ:
Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.
Nalewka z głogu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 40

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAMRAŻAMY OWOCE GŁOGU

Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.

2

ZALEWAMY GŁÓG SPIRYTUSEM

Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.

3

GOTUJEMY SYROP I PONOWNIE ZALEWAMY GŁÓG

Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.

4

PRZESĄCZAMY NALEWKĘ

Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10543,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

18,8 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy