psse-slupca.pl

Naleśniki z mąki kukurydzianej • przepis • składniki • przygotowanie

Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka kukurydziana - 310 g
napój owsiany - 220 ml
jajko - 2 szt.
olej - 30 ml
sól - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY MĄKĘ:
Do miski przesiej mąkę kukurydzianą, a następnie wsyp sól i dodaj olej. Wymieszaj.
2.DODAJEMY MLEKO I JAJKA:
Do wstępnie zmieszanych składników dodaj mleko roślinne oraz jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
3.ODSTAWIAMY CIASTO NA BOK:
Odstaw miskę na 10 minut w ciepłe miejsce, aby masa naturalnie się zagęściła, a mąka wchłonęła cały płyn.
4.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie nabierz chochlą ciasto i wlej je na patelnię. Rozprowadź po powierzchni patelni i wyrównaj. Poczekaj, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki. Przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż, aż uzyska złoty kolor z obu stron.
5.SERWUJEMY NALEŚNIKI:
Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i daj im delikatnie przestygnąć. Podawaj z ulubionymi dodatkami — zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Naleśniki z mąki kukurydzianej

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY MĄKĘ

Do miski przesiej mąkę kukurydzianą, a następnie wsyp sól i dodaj olej. Wymieszaj.

2

DODAJEMY MLEKO I JAJKA

Do wstępnie zmieszanych składników dodaj mleko roślinne oraz jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

3

ODSTAWIAMY CIASTO NA BOK

Odstaw miskę na 10 minut w ciepłe miejsce, aby masa naturalnie się zagęściła, a mąka wchłonęła cały płyn.

4

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie nabierz chochlą ciasto i wlej je na patelnię. Rozprowadź po powierzchni patelni i wyrównaj. Poczekaj, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki. Przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż, aż uzyska złoty kolor z obu stron.

5

SERWUJEMY NALEŚNIKI

Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i daj im delikatnie przestygnąć. Podawaj z ulubionymi dodatkami — zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1599,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

63,4 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy