psse-slupca.pl

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki • przepis • składniki • przygotowanie

Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki

Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 450 g
mleko - 280 ml
woda gazowana - 250 ml
masło klarowane - 50 g
jajko - 2 szt.
sól - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA:
Do miski wbij jajka, dodaj do nich sól i ubij je. Możesz zacząć od ubicia białka, a dopiero gdy zrobi się sztywne dodać żółtko.
2.DODAJEMY WODĘ I MLEKO:
Do jajek dodaj powoli mleko oraz wodę i wymieszaj.
3.DODAJEMY MĄKĘ:
Do wymieszanej masy dodaj powoli mąkę. Nie spiesz się, a powoli wtłaczaj ją w jajeczną masę. Ciasto powinno być średniej gęstości.
4.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Masło (20 g) rozgrzej na patelni, a następnie zanurz chochelkę w cieście i wlej jej zawartość na patelnię. Po 2-3 minutach przewróć naleśnika na drugą stronę. Pierwszy naleśnik najczęściej nie wychodzi — nie zrażaj się i po usmażeniu przejdź do smażenia kolejnego naleśnika. Dodawaj po 10 g masła co 3-4 naleśniki, żeby uzyskać piękny, złocisty kolor.
5.ŚCIĄGAMY NADMIAR TŁUSZCZU:
Gotowe naleśniki wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Pozwól, aby tłuszcz wsiąkł w ręcznik, a potem przełóż na drugi talerz. Po usunięciu nadmiaru tłuszczu naleśniki są gotowe do jedzenia.
Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA

Do miski wbij jajka, dodaj do nich sól i ubij je. Możesz zacząć od ubicia białka, a dopiero gdy zrobi się sztywne dodać żółtko.

2

DODAJEMY WODĘ I MLEKO

Do jajek dodaj powoli mleko oraz wodę i wymieszaj.

3

DODAJEMY MĄKĘ

Do wymieszanej masy dodaj powoli mąkę. Nie spiesz się, a powoli wtłaczaj ją w jajeczną masę. Ciasto powinno być średniej gęstości.

4

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Masło (20 g) rozgrzej na patelni, a następnie zanurz chochelkę w cieście i wlej jej zawartość na patelnię. Po 2-3 minutach przewróć naleśnika na drugą stronę. Pierwszy naleśnik najczęściej nie wychodzi — nie zrażaj się i po usmażeniu przejdź do smażenia kolejnego naleśnika. Dodawaj po 10 g masła co 3-4 naleśniki, żeby uzyskać piękny, złocisty kolor.

5

ŚCIĄGAMY NADMIAR TŁUSZCZU

Gotowe naleśniki wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Pozwól, aby tłuszcz wsiąkł w ręcznik, a potem przełóż na drugi talerz. Po usunięciu nadmiaru tłuszczu naleśniki są gotowe do jedzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2331 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

388,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,7 g

🌾

Węglowodany

57 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl