psse-slupca.pl

Budyń z rabarbarem zapiekany pod kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczny w przygotowaniu deser z rabarbarem! Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem rozpływającego się w ustach budyniu, chrupiącej kruszonki i lekko kwaśnego rabarbaru.

Budyń z rabarbarem zapiekany pod kruszonką

Błyskawiczny w przygotowaniu deser z rabarbarem! Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem rozpływającego się w ustach budyniu, chrupiącej kruszonki i lekko kwaśnego rabarbaru.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

budyń waniliowy - 40 g
mleko - 300 ml
masło - 50 g
mąka pszenna - 80 g
cukier - 40 g
rabarbar - 250 g
cukier wanilinowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
Do garnka wlewamy 200 ml mleka, dodajemy cukier i całość chwilę gotujemy. W tym czasie do miseczki wlewamy 100 ml mleka, wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę przelewamy do garnka z mlekiem i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski. Następnie rozrabiamy je w dłoniach, aż powstanie kruszonka.
3.PRZYGOTOWUJEMY RABARBAR:
Rabarbar myjemy i w razie potrzeby obieramy. Następnie kroimy go na kawałki o grubości ok. 1 cm i mieszamy z cukrem. Tak przygotowany rabarbar przekładamy do kokilek.
4.PIECZEMY DESERY:
Na rabarbar przekładamy równe porcje budyniu waniliowego. Następnie zawartość każdej kokilki oprószamy kruszonką. Tak przygotowane desery pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Budyń z rabarbarem zapiekany pod kruszonką

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

Do garnka wlewamy 200 ml mleka, dodajemy cukier i całość chwilę gotujemy. W tym czasie do miseczki wlewamy 100 ml mleka, wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę przelewamy do garnka z mlekiem i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

2

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski. Następnie rozrabiamy je w dłoniach, aż powstanie kruszonka.

3

PRZYGOTOWUJEMY RABARBAR

Rabarbar myjemy i w razie potrzeby obieramy. Następnie kroimy go na kawałki o grubości ok. 1 cm i mieszamy z cukrem. Tak przygotowany rabarbar przekładamy do kokilek.

4

PIECZEMY DESERY

Na rabarbar przekładamy równe porcje budyniu waniliowego. Następnie zawartość każdej kokilki oprószamy kruszonką. Tak przygotowane desery pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1276,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

46,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy