Mus jabłkowy z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY,
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy miąższ na kawałki.
POMARAŃCZE SPARZAMY.
Z 1 POMARAŃCZY
ścieramy skórkę.
POMARAŃCZE OBIERAMY ZE
skórki, wycinamy filety z miąższu i przekładamy do naczynia z otartą skórką.
SOK Z POZOSTAŁOŚCI
po pomarańczach wyciskamy do garnka (jeżeli soku będzie mało, należy dodać trochę wody – potrzebujemy 1 cm płynu na dnie naczynia) i stawiamy na mały ogień.
DODAJEMY JABŁKA.
CO JAKIŚ CZAS
mieszając, gotujemy do rozgotowania.
DODAJEMY POMARAŃCZE (FILETY
z otartą skórką), miód i w razie potrzeby trochę soku z cytryny.
MIESZAMY, DOPROWADZAMY DO
zagotowania.
UMYTE I WYPARZONE
słoiczki (około 5 słoików) napełniamy musem, zamykamy.
POD WPŁYWEM TEMPERATURY
słoiczki powinny się zamknąć.
JEŚLI PO WYSTUDZENIU
się nie zamknęły, należy przeprowadzić proces pasteryzacji (słoiki umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
567 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
113,4 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
30,3 g
Błonnik
0,3 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta marchewkowo-jabłkowa
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Grillowane kiełbaski w boczku
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa - kiełbaski zgrillowane w towarzystwie sera i chrupiącego boczku...

Chipsy grana padano z kawiorem
Przystawka, którą można jeść oczami? To niezwykle efektowne i chrupiące chipsy z sera grana padano z dodatkiem kawioru i kwaśnej śmietany! Idealne, gdy chcesz podać swoim gościom coś naprawdę wyrafinowanego!