psse-slupca.pl

Mus jabłkowy z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.

Mus jabłkowy z pomarańczami

Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko czerwone - 2,5 szt.
pomarańcza - 1 kg
sok z cytryny - 1 łyżka
miód - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY,:
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy miąższ na kawałki.
2.
POMARAŃCZE SPARZAMY.
3.Z 1 POMARAŃCZY:
ścieramy skórkę.
4.POMARAŃCZE OBIERAMY ZE:
skórki, wycinamy filety z miąższu i przekładamy do naczynia z otartą skórką.
5.SOK Z POZOSTAŁOŚCI:
po pomarańczach wyciskamy do garnka (jeżeli soku będzie mało, należy dodać trochę wody – potrzebujemy 1 cm płynu na dnie naczynia) i stawiamy na mały ogień.
6.
DODAJEMY JABŁKA.
7.CO JAKIŚ CZAS:
mieszając, gotujemy do rozgotowania.
8.DODAJEMY POMARAŃCZE (FILETY:
z otartą skórką), miód i w razie potrzeby trochę soku z cytryny.
9.MIESZAMY, DOPROWADZAMY DO:
zagotowania.
10.UMYTE I WYPARZONE:
słoiczki (około 5 słoików) napełniamy musem, zamykamy.
11.POD WPŁYWEM TEMPERATURY:
słoiczki powinny się zamknąć.
12.JEŚLI PO WYSTUDZENIU:
się nie zamknęły, należy przeprowadzić proces pasteryzacji (słoiki umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu).
Mus jabłkowy z pomarańczami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY,

pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy miąższ na kawałki.

2

POMARAŃCZE SPARZAMY.

3

Z 1 POMARAŃCZY

ścieramy skórkę.

4

POMARAŃCZE OBIERAMY ZE

skórki, wycinamy filety z miąższu i przekładamy do naczynia z otartą skórką.

5

SOK Z POZOSTAŁOŚCI

po pomarańczach wyciskamy do garnka (jeżeli soku będzie mało, należy dodać trochę wody – potrzebujemy 1 cm płynu na dnie naczynia) i stawiamy na mały ogień.

6

DODAJEMY JABŁKA.

7

CO JAKIŚ CZAS

mieszając, gotujemy do rozgotowania.

8

DODAJEMY POMARAŃCZE (FILETY

z otartą skórką), miód i w razie potrzeby trochę soku z cytryny.

9

MIESZAMY, DOPROWADZAMY DO

zagotowania.

10

UMYTE I WYPARZONE

słoiczki (około 5 słoików) napełniamy musem, zamykamy.

11

POD WPŁYWEM TEMPERATURY

słoiczki powinny się zamknąć.

12

JEŚLI PO WYSTUDZENIU

się nie zamknęły, należy przeprowadzić proces pasteryzacji (słoiki umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

567 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

113,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy