psse-slupca.pl

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu

Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
pieczarka - 250 g
natka pietruszki - 20 g
śledzie matiasy - 6 szt.
cukinia - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pomarańcza - 0,5 szt.
fenkuł - 1 szt.
limonka - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 300 ml
kasza orkiszowa - 165 g

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY ŚLEDZIE:
Śledzie płuczemy, osuszamy i doprawiamy z obu stron solą i mielonym białym pieprzem. Do środka każdej ryby wkładamy plastry limonki i pokrojone pieczarki. Zawijamy w folię i co najmniej na godzinę odkładamy do lodówki. Ze śledzi zdejmujemy folię. Papier do pieczenia składamy dwukrotnie, żeby uzyskać pasek o szerokości ok. 1,5 cm, do środka wkładamy sznurek, a następnie oplatamy rybę jak prezent.
2.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ:
Szatkujemy fenkuł i cukinię. Przygotowujemy sos winegret z oliwy, soku z pomarańczy i limonki, soli, pieprzu. Warzywa polewamy przygotowanym sosem, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.
3.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (na sypko).
4.SMAŻYMY ŚLEDZIE:
Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni grillowej. Śledzie smażymy z obu stron (aż do zrumienienia). Podajemy z kaszą i surówką z fenkułu i cukinii.
Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY ŚLEDZIE

Śledzie płuczemy, osuszamy i doprawiamy z obu stron solą i mielonym białym pieprzem. Do środka każdej ryby wkładamy plastry limonki i pokrojone pieczarki. Zawijamy w folię i co najmniej na godzinę odkładamy do lodówki. Ze śledzi zdejmujemy folię. Papier do pieczenia składamy dwukrotnie, żeby uzyskać pasek o szerokości ok. 1,5 cm, do środka wkładamy sznurek, a następnie oplatamy rybę jak prezent.

2

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Szatkujemy fenkuł i cukinię. Przygotowujemy sos winegret z oliwy, soku z pomarańczy i limonki, soli, pieprzu. Warzywa polewamy przygotowanym sosem, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.

3

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (na sypko).

4

SMAŻYMY ŚLEDZIE

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni grillowej. Śledzie smażymy z obu stron (aż do zrumienienia). Podajemy z kaszą i surówką z fenkułu i cukinii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2668,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

444,7 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

29,4 g

🥬

Błonnik

26,1 g

💪

Białko

26,1 g

Podobne przepisy

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl