psse-slupca.pl

Mizeria • przepis • składniki • przygotowanie

Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Mizeria

Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
14 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ogórek gruntowy - 6 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana kwaśna - 125 ml
ocet - 2 łyżki
szczypiorek - 1 łyżka
świeży koperek - 1 łyżka
cukier - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OGÓRKI:
Ogórki myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy je wzdłuż na pół i usuwamy nasiona. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.SIEKAMY ZIOŁA:
W międzyczasie myjemy i osuszamy szczypior oraz koper. Kroimy je drobno.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W misce łączymy kwaśną śmietanę, ocet, sól, cukier, pieprz, drobno pokrojony szczypiorek oraz świeży koperek. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do przygotowanego sosu dodajemy osuszone ogórki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
5.CHŁODZIMY MIZERIĘ:
Odstawiamy mizerię do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się przegryzły.
Mizeria

Czas przygotowania

14 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OGÓRKI

Ogórki myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy je wzdłuż na pół i usuwamy nasiona. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2

SIEKAMY ZIOŁA

W międzyczasie myjemy i osuszamy szczypior oraz koper. Kroimy je drobno.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce łączymy kwaśną śmietanę, ocet, sól, cukier, pieprz, drobno pokrojony szczypiorek oraz świeży koperek. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do przygotowanego sosu dodajemy osuszone ogórki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

5

CHŁODZIMY MIZERIĘ

Odstawiamy mizerię do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki dobrze się przegryzły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

212,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

53 kcal

🥑

Tłuszcz

3,9 g

🌾

Węglowodany

3,4 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy