psse-slupca.pl

Mazurek z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Mazurek z masłem orzechowym

Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 60 g
jajko - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 2 szt.
proszek do pieczenia - 3,5 g
masło orzechowe - 200 g
masa krówkowa - 100 g
sól - 2 g
masło - 15 g
mąka pszenna - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Dodaj mokre składniki do suchych i porządnie wymieszaj.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Wyrób ciasto, aby było bardziej gładkie, a następnie owiń je folią.
4.CHŁODZIMY CIASTO:
Gotowe ciasto umieść w lodówce i daj mu się chłodzić przez ok. 30 minut.
5.WAŁKUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 8 mm. Przenieś na blachę i uformuj na kształt jajka. Nakłuj widelcem.
6.PIECZEMY CIASTO:
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.
7.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski dodaj masło orzechowe oraz gotową masę krówkową z puszki. Całość wymieszaj na gładką, jednolitą masę.
8.STUDZIMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu się lekko ostudzić.
9.NAKŁADAMY NADZIENIE:
Orzechowo-krówkowe nadzienie przełóż na wierzch ciasta, a następnie rozsmaruj dokładnie.
10.DEKORUJEMY MAZURKA:
Posyp wierzch mazurka orzechami i owocami albo ułóż je w fantazyjne kształty
Mazurek z masłem orzechowym

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Dodaj mokre składniki do suchych i porządnie wymieszaj.

3

WYRABIAMY CIASTO

Wyrób ciasto, aby było bardziej gładkie, a następnie owiń je folią.

4

CHŁODZIMY CIASTO

Gotowe ciasto umieść w lodówce i daj mu się chłodzić przez ok. 30 minut.

5

WAŁKUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 8 mm. Przenieś na blachę i uformuj na kształt jajka. Nakłuj widelcem.

6

PIECZEMY CIASTO

Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.

7

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski dodaj masło orzechowe oraz gotową masę krówkową z puszki. Całość wymieszaj na gładką, jednolitą masę.

8

STUDZIMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozwól mu się lekko ostudzić.

9

NAKŁADAMY NADZIENIE

Orzechowo-krówkowe nadzienie przełóż na wierzch ciasta, a następnie rozsmaruj dokładnie.

10

DEKORUJEMY MAZURKA

Posyp wierzch mazurka orzechami i owocami albo ułóż je w fantazyjne kształty

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3776,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

472,1 kcal

🥑

Tłuszcz

27,4 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

12,7 g

Podobne przepisy