Hummus grzybowy • przepis • składniki • przygotowanie
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY CIECIERZYCĘ
Do koszyczka do gotowania w urządzeniu MC Smart przekładamy namoczoną ciecierzycę. Do miski MC Smart wlewamy 1 litr wody, dodajemy piramidkę, wkładamy koszyczek z ciecierzycą. Zakładamy pokrywkę do gotowania na parze igotujemy – wybieramy ustawienia: 50 min/100°C/obr. 1.Jeśli 50 minut nie wystarczy, gotujemy do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki i przepłukujemy ciecierzycę zimną wodą.
PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS
Do umytej i osuszonej misy urządzenia wkładamy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy tahini, czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, krem grzybowy i sól. Całośćmiksujemy z ustawieniami 1 min/obr. 10,stopniowo wlewając 120 ml lodowatej wody przez górny otwór.
FORMUJEMY WIENIEC
Gdy humus będzie gładki i kremowy, przekładamy go na talerz, formując wieniec. Można to zrobić, wkładając w środek talerza mniejszą miskę i nakładając pastę dookoła. Na hummusie układamy roszponkę, pomidorki koktajlowe oraz wyciętą z papryki kokardkę. Całość skrapiamy oliwą i oprószamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
677,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
169,4 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
20,7 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Panini z grillowanymi warzywami
Kanapka na ciepło w stylu włoskim? Sięgnij po przepis Kingi na panini z grillowanymi warzywami z mascarpone z gorgonzolą. To naprawdę udane połączenie!

Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza to nie tylko tradycyjne ciasto. Możesz przygotować ją także na warzywnym spodzie, np. z kalafiora. Wypróbuj nowoczesny sposób na pizzę w wersji Kingi!

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!