psse-slupca.pl

Mazurek królewski • przepis • składniki • przygotowanie

Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Mazurek królewski

Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
aromat waniliowy - 1 łyżka
jajko - 4 szt.
mąka migdałowa - 100 g
orzech włoski - 100 g
sól - 1 szczypta
orzech nerkowca - 100 g
cukier puder - 80 g
kakao - 4 łyżki
mleko - 3 łyżki
masło - 10 g
morele suszone - 90 g
mąka pszenna - 10 g
mieszanka orzechów - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
Jajka gotujemy na twardo. Ostygnięte obieramy. Żółtka oddzielamy od białek.
2.UCIERAMY MASŁO Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy starte żółtka, odrobinę skórki z cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli oraz zmielone orzechy i migdały. Mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy składniki. Wyjmujemy ciasto na blat lub stolnicę.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy ponownie do miski i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.
4.UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE:
Z przygotowanej ilości uzyskamy dwie blaszki kruchego ciasta. Połowę porcji możemy zamrozić i wykorzystać innym razem. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkowujemy na grubość palca. Układamy na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Z 1/3 porcji robimy wałeczki o grubości ołówka. Układamy je na cieście wzdłuż krawędzi formy, a następnie robimy ozdoby. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy do zarumienienia przez około 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ Z CZEKOLADY:
W niewielkim garnku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
6.DEKORUJEMY:
Na wystudzone ciasto równomiernie wylewamy ciepłą polewę czekoladową. Dekorujemy mieszanką orzechów oraz suszonymi owocami. Odstawiamy ciasto do momentu zestalenia polewy.
Mazurek królewski

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

Jajka gotujemy na twardo. Ostygnięte obieramy. Żółtka oddzielamy od białek.

2

UCIERAMY MASŁO Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy starte żółtka, odrobinę skórki z cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli oraz zmielone orzechy i migdały. Mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy składniki. Wyjmujemy ciasto na blat lub stolnicę.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy ponownie do miski i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

4

UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE

Z przygotowanej ilości uzyskamy dwie blaszki kruchego ciasta. Połowę porcji możemy zamrozić i wykorzystać innym razem. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkowujemy na grubość palca. Układamy na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Z 1/3 porcji robimy wałeczki o grubości ołówka. Układamy je na cieście wzdłuż krawędzi formy, a następnie robimy ozdoby. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy do zarumienienia przez około 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ Z CZEKOLADY

W niewielkim garnku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.

6

DEKORUJEMY

Na wystudzone ciasto równomiernie wylewamy ciepłą polewę czekoladową. Dekorujemy mieszanką orzechów oraz suszonymi owocami. Odstawiamy ciasto do momentu zestalenia polewy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9152 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,6 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

35,8 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy