Masło żurawinowo-marcepanowe • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŻURAWINĘ NAMACZAMY W AMARETTO
Żurawinę mieszamy z amaretto i moczymy przez min. 30 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Surową masę marcepanową rozdrabniamy za pomocą blendera, a następnie mieszamy z miękkim masłem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy cukier puder, przesiewając przez sitko, i mieszamy. Dodajemy żurawiny z sokiem i mieszamy.
FORMUJEMY MASEŁKO
Masę przekładamy na papier śniadaniowy lub papier do pieczenia i wraz z papierem zwijamy w rulon. Końcówki, tak jak w przypadku cukierków, dobrze skręcamy. Wkładamy do lodówki, aż masło stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1394,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
139,4 kcal
Tłuszcz
9,7 g
Węglowodany
11,9 g
Błonnik
0,2 g
Białko
0,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
By tosty na słodko smakowały tak, jak lubisz, przygotuj je od podstaw! Ułatwi Ci to przepis Karola na domowy chleb tostowy – idealny na śniadanie dla najmłodszych smakoszy!

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.

Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Sałatka warstwowa z szynką
Szybka, prosta i sycąca. Warzywna sałatka warstwowa Karola jest idealna dla każdego, kto chce oszczędzić sporo czasu, szykując drugie śniadanie lub lunch. Ułóż składniki w słoiku i wymieszaj tuż przed jedzeniem: gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!