psse-slupca.pl

Mango sticky rice • przepis • składniki • przygotowanie

Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!

Mango sticky rice

Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 4 łyżki
mango - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
wanilia - 3 g
sok z limonki - 20 ml
limonka - 1 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
ryż do sushi - 190 g
sezam biały - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ NA PARZE:
Namoczony ryż odcedzamy na sitku i gotujemy na parze ok. 20 minut. Gdy będzie miękki, przekładamy go do miski i odstawiamy.
2.GOTUJEMY MLECZKO Z DODATKAMI:
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z cukrem, przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii, sokiem wyciśniętym z limonki i skórką startą z limonki. Pod koniec gotowania usuwamy laskę wanilii.
3.ŁĄCZYMY RYŻ Z MLEKIEM:
Ugotowany na parze ryż zalewamy gorącym, przyprawionym mleczkiem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
4.PODAJEMY RYŻ NA MLECZKU KOKOSOWYM:
Gotowy ryż rozkładamy do miseczek i podajemy – na ciepło lub na zimno – z pokrojonym w kostkę mango, podprażonym sezamem oraz listkami świeżej mięty.
Mango sticky rice

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ NA PARZE

Namoczony ryż odcedzamy na sitku i gotujemy na parze ok. 20 minut. Gdy będzie miękki, przekładamy go do miski i odstawiamy.

2

GOTUJEMY MLECZKO Z DODATKAMI

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z cukrem, przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii, sokiem wyciśniętym z limonki i skórką startą z limonki. Pod koniec gotowania usuwamy laskę wanilii.

3

ŁĄCZYMY RYŻ Z MLEKIEM

Ugotowany na parze ryż zalewamy gorącym, przyprawionym mleczkiem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

4

PODAJEMY RYŻ NA MLECZKU KOKOSOWYM

Gotowy ryż rozkładamy do miseczek i podajemy – na ciepło lub na zimno – z pokrojonym w kostkę mango, podprażonym sezamem oraz listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1842,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

460,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

67,6 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy