psse-slupca.pl

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 5 g
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
makaron penne - 300 g
masło - 70 g
miód - 1 łyżeczka
mozzarella - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 80 ml
oliwki zielone - 70 g
papryczka jalapeno - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 150 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
tuńczyk w sosie własnym - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.SOS 2 ZĄBKI:
czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę.
2.DO NAGRZANEGO GARNKA:
wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia.
3.DODAJEMY PIEPRZ, WLEWAMY:
pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY NIEWIELKĄ:
ilość wody.
5.GOTUJEMY OKOŁO 5:
minut.
6.DODAJEMY SZCZYPTĘ:
cukru.
7.ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z:
1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu.
8.GDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.
9.DO SOSU DODAJEMY:
ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji).
10.OLIWKI KROIMY NA:
pół w poprzek.
11.SOS MIESZAMY TRZEPACZKĄ,:
wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
12.MAKARON DO GARNKA:
z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu.
13.PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY:
makaron, powinien być ugotowany al dente.
14.MAKARON PRZELEWAMY NIEWIELKĄ:
ilością oliwy z oliwek.
15.1 ZĄBEK CZOSNKU:
kroimy w plasterki.
16.MAŁE POMIDORKI PRZESYPUJEMY:
do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek.
17.WSZYSTKO RAZEM:
mieszamy.
18.POMIDORKI UKŁADAMY NA:
wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.
19.CZĘŚĆ MOZZARELLI KROIMY:
w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek.
20.NATKĘ PIETRUSZKI SIEKAMY:
i odrobinę dodajemy do mozzarelli.
21.ROZGRZEWAMY MAŁĄ PATELNIĘ,:
przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
22.DO SOSU NA:
patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.
23.JAK PODAWAĆ PRZEKŁADAMY:
na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki.
24.DANIE DEKORUJEMY OLIWĄ:
z oliwek.
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SOS 2 ZĄBKI

czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę.

2

DO NAGRZANEGO GARNKA

wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia.

3

DODAJEMY PIEPRZ, WLEWAMY

pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY NIEWIELKĄ

ilość wody.

5

GOTUJEMY OKOŁO 5

minut.

6

DODAJEMY SZCZYPTĘ

cukru.

7

ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z

1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu.

8

GDY MASŁO SIĘ

rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.

9

DO SOSU DODAJEMY

ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji).

10

OLIWKI KROIMY NA

pół w poprzek.

11

SOS MIESZAMY TRZEPACZKĄ,

wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).

12

MAKARON DO GARNKA

z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu.

13

PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY

makaron, powinien być ugotowany al dente.

14

MAKARON PRZELEWAMY NIEWIELKĄ

ilością oliwy z oliwek.

15

1 ZĄBEK CZOSNKU

kroimy w plasterki.

16

MAŁE POMIDORKI PRZESYPUJEMY

do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek.

17

WSZYSTKO RAZEM

mieszamy.

18

POMIDORKI UKŁADAMY NA

wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.

19

CZĘŚĆ MOZZARELLI KROIMY

w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek.

20

NATKĘ PIETRUSZKI SIEKAMY

i odrobinę dodajemy do mozzarelli.

21

ROZGRZEWAMY MAŁĄ PATELNIĘ,

przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.

22

DO SOSU NA

patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.

23

JAK PODAWAĆ PRZEKŁADAMY

na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki.

24

DANIE DEKORUJEMY OLIWĄ

z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2962 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

740,5 kcal

🥑

Tłuszcz

38,7 g

🌾

Węglowodany

75,5 g

🥬

Błonnik

27 g

💪

Białko

27 g

Podobne przepisy