psse-slupca.pl

Makaron z sosem blue cheese • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!

Makaron z sosem blue cheese

Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
lazur błękitny - 200 g
śmietana 30% - 200 ml
makaron bucatini - 200 g
pieprz zielony - 2 łyżeczki
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 4 szt.
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.
3.DODAJEMY SER DO SOSU:
Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny iwstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do juliennelub obieraczki.
5.PODAJEMY MAKARON:
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.
Makaron z sosem blue cheese

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Śmietankę przelewamy na patelnię. Dodajemy dymkę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy.

3

DODAJEMY SER DO SOSU

Do zredukowanej śmietanki dodajemy pokruszony ser, a gdy się rozpuści, dodajemy skórkę startą z cytryny.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory kroimy w cienkie paski i łączymy na desce z porwanymi listkami bazylii, skórką startą z cytryny iwstążkami cukinii wykrojonymi za pomocą nożyka do juliennelub obieraczki.

5

PODAJEMY MAKARON

Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Dodajemy kawałki sera, mieszamy i wykładamy porcje na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1980,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

990,0 kcal

🥑

Tłuszcz

53,2 g

🌾

Węglowodany

92,1 g

🥬

Błonnik

37,8 g

💪

Białko

37,8 g

Podobne przepisy

Makaron z sosem blue cheese - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl