psse-slupca.pl

Makaron z buraczanym pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Makaron z buraczanym pesto

Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

limonka - 0,5 szt.
burak - 3 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
makaron spaghetti - 500 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech włoski - 120 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W ŚREDNIM:
garnku gotujemy wodę.
2.GDY ZACZNIE WRZEĆ,:
wkładamy do niej buraki i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie.
3.WYJMUJEMY BURAKI Z:
wody i studzimy.
4.W TYM CZASIE:
w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. ODCEDZAMY.
5.BURAKI OBIERAMY ZE:
skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.
6.DODAJEMY CZOSNEK I:
orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. MIKSUJEMY.
7.DODAJEMY STARTY SER,:
przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8.JEŚLI MASA JEST:
zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
9.DO UGOTOWANEGO MAKARONU:
dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
Makaron z buraczanym pesto

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W ŚREDNIM

garnku gotujemy wodę.

2

GDY ZACZNIE WRZEĆ,

wkładamy do niej buraki i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie.

3

WYJMUJEMY BURAKI Z

wody i studzimy.

4

W TYM CZASIE

w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. ODCEDZAMY.

5

BURAKI OBIERAMY ZE

skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.

6

DODAJEMY CZOSNEK I

orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. MIKSUJEMY.

7

DODAJEMY STARTY SER,

przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

8

JEŚLI MASA JEST

zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

9

DO UGOTOWANEGO MAKARONU

dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3178 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

794,5 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

111,2 g

🥬

Błonnik

30,4 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy