psse-slupca.pl

Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara • przepis • składniki • przygotowanie

Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara

Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

makaron muszelki - 300 g
oliwa z oliwek - 50 ml
grana padano - 100 g
jajko - 4 szt.
boczek wędzony w plastrach - 200 g
czosnek główka - 2 szt.
śmietana 18% - 50 g
pieprz biały - 1 szczypta
śmietana 30% - 500 ml
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 100 g
Szpinak Baby - 200 g
ocet balsamiczny - 4 łyżki
pistacje - 3 łyżki
pomidorki koktajlowe - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
folię aluminiową ręcznik papierowy i papier pergaminowy Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Przygotowanie 2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (na 190°C, termoobieg), aż czosnek zrobi się miękki.
2.MAKARON GOTUJEMY W:
lekko osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów). MAKARON GOTUJEMY AL: dente.
3.SOS WĘDZONY BOCZEK:
kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dość mocno przesmażamy.
4.ŻAROODPORNE NACZYNIE WYKŁADAMY:
zmoczonym papierem pergaminowym, układamy na nim pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji.
5.CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO:
piekarnika na 10 minut.
6.UPIECZONY W PIEKARNIKU:
czosnek wyciągamy z folii, wyciskamy i rozcieramy nożem.
7.BOCZEK ODSĄCZAMY Z:
nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
8.NA PATELNIĘ, NA:
której smażył się boczek, wylewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz i szczyptę soli.
9.
ODCEDZAMY MAKARON.
10.DO ZAGOTOWANEJ ŚMIETANY:
dodajemy boczek, makaron i żółtka jaj – dokładnie mieszamy.
11.NA SAM KONIEC:
do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy (już nie gotujemy).
12.SAŁATKA ZE SZPINAKU:
Liście szpinaku przekładamy do miseczki, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki oraz niewielką ilość octu balsamicznego. DODAJEMY POKRUSZONE: pistacje.
13.MAKARON WYKŁADAMY NA:
talerz, posypujemy startym serem grana padano, obok makaronu układamy szpinak z pomidorami suszonymi.
14.OBOK KŁADZIEMY UPIECZONE:
pomidorki koktajlowe.
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

folię aluminiową ręcznik papierowy i papier pergaminowy Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) Przygotowanie 2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (na 190°C, termoobieg), aż czosnek zrobi się miękki.

2

MAKARON GOTUJEMY W

lekko osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów). MAKARON GOTUJEMY AL: dente.

3

SOS WĘDZONY BOCZEK

kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dość mocno przesmażamy.

4

ŻAROODPORNE NACZYNIE WYKŁADAMY

zmoczonym papierem pergaminowym, układamy na nim pomidorki koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji.

5

CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO

piekarnika na 10 minut.

6

UPIECZONY W PIEKARNIKU

czosnek wyciągamy z folii, wyciskamy i rozcieramy nożem.

7

BOCZEK ODSĄCZAMY Z

nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

8

NA PATELNIĘ, NA

której smażył się boczek, wylewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz i szczyptę soli.

9

ODCEDZAMY MAKARON.

10

DO ZAGOTOWANEJ ŚMIETANY

dodajemy boczek, makaron i żółtka jaj – dokładnie mieszamy.

11

NA SAM KONIEC

do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy (już nie gotujemy).

12

SAŁATKA ZE SZPINAKU

Liście szpinaku przekładamy do miseczki, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy suszone pomidory pokrojone na kawałeczki oraz niewielką ilość octu balsamicznego. DODAJEMY POKRUSZONE: pistacje.

13

MAKARON WYKŁADAMY NA

talerz, posypujemy startym serem grana padano, obok makaronu układamy szpinak z pomidorami suszonymi.

14

OBOK KŁADZIEMY UPIECZONE

pomidorki koktajlowe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3894,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

973,5 kcal

🥑

Tłuszcz

52,4 g

🌾

Węglowodany

84,2 g

🥬

Błonnik

45,2 g

💪

Białko

45,2 g

Podobne przepisy