psse-slupca.pl

Babeczki ze śliwkami bez cukru • przepis • składniki • przygotowanie

Miękkie i wilgotne babeczki bez dodatku cukru, słodzone erytrytolem, z kawałkami śliwek i nutą cynamonu, to zdrowa przekąska – idealna do kawy lub herbaty.

Babeczki ze śliwkami bez cukru

Miękkie i wilgotne babeczki bez dodatku cukru, słodzone erytrytolem, z kawałkami śliwek i nutą cynamonu, to zdrowa przekąska – idealna do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śliwka - 5 szt.
skórka cytryny tarta - 5 g
erytrytol - 80 g
jajko - 2 szt.
olej rzepakowy - 100 ml
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
jogurt naturalny - 150 g
mąka orkiszowa, typ 630 - 250 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, a następnie kroimy na małe kawałki. ⅓ odkładamy do dekoracji, a pozostałą część przeznaczamy do ciasta.
2.MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do misy termorobota dodajemy skórkę z cytryny i erytrytol. Miksujemy, korzystając z programu„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 10.
3.DODAJEMY JOGURT:
Wlewamy jogurt naturalny. Miksujemy, korzystając z programu„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.
4.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do masy dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 4– tylko do połączenia składników.
5.DODAJEMY ŚLIWKI:
Do ciasta wsypujemy ⅔ przygotowanych śliwek. Delikatnie mieszamy kopystką.
6.PIECZEMY BABECZKI:
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, babeczki są gotowe. Studzimy na kratce.
Babeczki ze śliwkami bez cukru

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, a następnie kroimy na małe kawałki. ⅓ odkładamy do dekoracji, a pozostałą część przeznaczamy do ciasta.

2

MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do misy termorobota dodajemy skórkę z cytryny i erytrytol. Miksujemy, korzystając z programu„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 10.

3

DODAJEMY JOGURT

Wlewamy jogurt naturalny. Miksujemy, korzystając z programu„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 4.

4

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do masy dodajemy mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 4– tylko do połączenia składników.

5

DODAJEMY ŚLIWKI

Do ciasta wsypujemy ⅔ przygotowanych śliwek. Delikatnie mieszamy kopystką.

6

PIECZEMY BABECZKI

Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, babeczki są gotowe. Studzimy na kratce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2154,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

179,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,6 g

🌾

Węglowodany

26,9 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy

Babeczki ze śliwkami bez cukru - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl