Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita • przepis • składniki • przygotowanie
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).
NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA
Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2655,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
663,8 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
37,9 g
Białko
37,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytryny w soli
Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.

Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.