Lody z karmelizowanymi daktylami i bananami • przepis • składniki • przygotowanie
Lody waniliowe w niecodziennej odsłonie? Spróbuj deseru, w którym słodkie miesza się ze słonym.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY DAKTYLE I BANANY
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy daktyle. Banana kroimy na grubsze plasterki i dorzucamy na patelnię do daktyli. Dodajemy cynamon i całość mieszamy. Smażymy jeszcze około 2-3 minuty do powstania lekko lepkiej, karmelowej glazury.
PODAJEMY LODY
Do dwóch miseczek nakładamy po 3 gałki lodów waniliowych. Dodajemy przygotowane wcześniej daktyle i banany. Całość polewamy oliwą i posypujemy szczyptą soli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2000,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1000,3 kcal
Tłuszcz
54 g
Węglowodany
121 g
Błonnik
6,3 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Imam bayildi – nadziewane bakłażany
Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.