psse-slupca.pl

Królik duszony w sosie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!

Królik duszony w sosie z pieczarkami

Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
królik, tuszka - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
cynamon - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pieczarka - 250 g
piwo jasne - 250 ml
śmietana 30% - 250 ml
marchew - 1 szt.
fenkuł - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
cebula - 2 szt.
boczek wędzony w plastrach - 150 g
masło - 50 g
bulion drobiowy - 1 l
ryż jaśminowy - 480 g
tymianek świeży - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RYŻ:
jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.ODCEDŹ NA:
durszlaku.
3.DUSZONY KRÓLIK MIĘSO:
królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
4.W DUŻYM NACZYNIU:
żeliwnym rozpuszczamy 40 g masła.
5.DO NACZYNIA WKŁADAMY:
kawałki królika, smażymy do uzyskania złotego koloru.
6.PODSMAŻONEGO KRÓLIKA PRZEKŁADAMY:
na talerz.
7.DO TEGO SAMEGO:
naczynia wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę oraz pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy solą, podsmażamy i dodajemy około 10 g masła – smażymy, co chwilę mieszając.
8.KIEDY PIECZARKI PUSZCZĄ:
wodę, dodajemy wcześniej podsmażone kawałki królika, doprawiamy 2 szczyptami cynamonu, solą, pieprzem.
9.DODAJEMY PIWO,:
mieszamy.
10.WRZUCAMY POSIEKANĄ KOSTKĘ:
rosołową, dodajemy 3 liście laurowe i kilka drobno pokrojonych gałązek świeżego tymianku.
11.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
około 40 minut na wolnym ogniu.
12.CO JAKIŚ CZAS:
mieszamy.
13.NASTĘPNIE DODAJEMY ŚMIETANĘ,:
mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut bez przykrycia.
14.WARZYWA KOPER WŁOSKI:
pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki (liście kopru kroimy o odkładamy do dekoracji).
15.NA PATELNI ROZPUSZCZAMY:
masło.
16.SMAŻYMY WĘDZONY SUROWY:
boczek pokrojony w kostkę.
17.DO PODSMAŻONEGO BOCZKU:
dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kilka gałązek tymianku, 2 liście laurowe i ćwiartki kopru włoskiego.
18.CAŁOŚĆ ZALEWAMY 1:
litrem rosołu z kury.
19.PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY:
około 40-60 minut na wolnym ogniu.
20.SPRAWDZAMY NOŻEM, CZY:
koper jest ugotowany (miękki).
21.KOPER WŁOSKI PRZEKŁADAMY:
do miseczki, nakładamy marchewkę z cebulą i boczkiem.
22.POSYPUJEMY POKROJONYMI LIŚĆMI:
kopru włoskiego.
23.DO CZYSTEJ MISECZKI:
wkładamy kawałki królika, dodajemy sos, ozdabiamy gałązkami tymianku.
24.PODAJEMY Z UGOTOWANYM:
ryżem jaśminowym.
Królik duszony w sosie z pieczarkami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RYŻ

jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

ODCEDŹ NA

durszlaku.

3

DUSZONY KRÓLIK MIĘSO

królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

4

W DUŻYM NACZYNIU

żeliwnym rozpuszczamy 40 g masła.

5

DO NACZYNIA WKŁADAMY

kawałki królika, smażymy do uzyskania złotego koloru.

6

PODSMAŻONEGO KRÓLIKA PRZEKŁADAMY

na talerz.

7

DO TEGO SAMEGO

naczynia wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę oraz pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy solą, podsmażamy i dodajemy około 10 g masła – smażymy, co chwilę mieszając.

8

KIEDY PIECZARKI PUSZCZĄ

wodę, dodajemy wcześniej podsmażone kawałki królika, doprawiamy 2 szczyptami cynamonu, solą, pieprzem.

9

DODAJEMY PIWO,

mieszamy.

10

WRZUCAMY POSIEKANĄ KOSTKĘ

rosołową, dodajemy 3 liście laurowe i kilka drobno pokrojonych gałązek świeżego tymianku.

11

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

około 40 minut na wolnym ogniu.

12

CO JAKIŚ CZAS

mieszamy.

13

NASTĘPNIE DODAJEMY ŚMIETANĘ,

mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut bez przykrycia.

14

WARZYWA KOPER WŁOSKI

pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki (liście kopru kroimy o odkładamy do dekoracji).

15

NA PATELNI ROZPUSZCZAMY

masło.

16

SMAŻYMY WĘDZONY SUROWY

boczek pokrojony w kostkę.

17

DO PODSMAŻONEGO BOCZKU

dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kilka gałązek tymianku, 2 liście laurowe i ćwiartki kopru włoskiego.

18

CAŁOŚĆ ZALEWAMY 1

litrem rosołu z kury.

19

PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY

około 40-60 minut na wolnym ogniu.

20

SPRAWDZAMY NOŻEM, CZY

koper jest ugotowany (miękki).

21

KOPER WŁOSKI PRZEKŁADAMY

do miseczki, nakładamy marchewkę z cebulą i boczkiem.

22

POSYPUJEMY POKROJONYMI LIŚĆMI

kopru włoskiego.

23

DO CZYSTEJ MISECZKI

wkładamy kawałki królika, dodajemy sos, ozdabiamy gałązkami tymianku.

24

PODAJEMY Z UGOTOWANYM

ryżem jaśminowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4696,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1174,2 kcal

🥑

Tłuszcz

42,0 g

🌾

Węglowodany

131,5 g

🥬

Błonnik

67,8 g

💪

Białko

67,8 g

Podobne przepisy