Amerykańskie gofry • przepis • składniki • przygotowanie
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY ŻÓŁTKA JAJ Z SYROPEM KLONOWYM
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w misce z syropem klonowym oraz nasionkami laski wanilii. Do ubijanych żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję.
UBIJAMY BIAŁKA JAJ
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Do miski z żółtkami dodajemy pianę z białek. Mieszamy. Ciasto na gofry odstawiamy na ok. 30 minut.
PIECZEMY GOFRY
Gofry pieczemy na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy ze świeżymi malinami polane syropem klonowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3094,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,8 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
48,6 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!

Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
Szybkie do przygotowania kanapeczki według przepisu Kingi w iście francuskim stylu! Ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, a ich smak wpiszesz na stałe do swojego menu!