Kurczak z chili • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA DOKŁADNIE
myjemy i osuszamy.
Z POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW
robimy marynatę (mieszamy wszystkie składniki w miseczce).
POWSTAŁĄ MARYNATĄ DOKŁADNIE
nacieramy kurczaka i odstawiamy go w chłodne miejsce co najmniej na 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
180°C, kurczaka układamy piersiami do dołu w naczyniu do pieczenia i polewamy marynatą.
PIECZEMY GO MNIEJ
więcej 1 godzinę i 20 minut.
W TRAKCIE PIECZENIA
kurczaka polewamy płynem, który zbiera się w formie do pieczenia.
PODAJEMY GO Z
ryżem jaśminowym posypanym posiekaną kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3881,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
970,4 kcal
Tłuszcz
75,3 g
Węglowodany
5,3 g
Błonnik
63,5 g
Białko
63,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.