psse-slupca.pl

Sos ranczerski • przepis • składniki • przygotowanie

Sos ranczerski to dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego — od sałatek, przez przekąski, aż po grillowane mięsa. Jego kremowa konsystencja i ziołowy aromat sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Jeśli szukasz idealnego dodatku, który podkręci smak Twoich potraw, ten sos ranczerski na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Sos ranczerski

Sos ranczerski to dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego — od sałatek, przez przekąski, aż po grillowane mięsa. Jego kremowa konsystencja i ziołowy aromat sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Jeśli szukasz idealnego dodatku, który podkręci smak Twoich potraw, ten sos ranczerski na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Czas przygotowania
6 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

maślanka - 160 ml
śmietana 12% - 140 ml
majonez - 90 g
natka pietruszki - 0,25 pęczka
świeży koperek - 0,25 pęczka
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
musztarda - 0,3 łyżeczki
sól - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY BAZĘ NA SOS:
Do miseczki wlewamy maślankę, śmietanę oraz majonez i dokładnie mieszamy.
2.DODAJEMY CZOSNEK:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a potem wrzucamy do miseczki i mieszamy.
3.SIEKAMY ZIOŁA:
Umyte i osuszone zioła drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.
4.DODAJEMY SOK Z CYTRYNY:
Wyciskamy sok z cytryny do szklanki i przelewamy go przez sitko do miseczki, pozbywając się pestek i miąższu.
5.DOPRAWIAMY SOS:
Do sosu dodajemy musztardę, sól oraz pieprz i mieszamy.
6.PRZEKŁADAMY SOS DO SŁOIKA:
Gotowy sos ranczerski przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy do wybranego dania.
Sos ranczerski

Czas przygotowania

6 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY BAZĘ NA SOS

Do miseczki wlewamy maślankę, śmietanę oraz majonez i dokładnie mieszamy.

2

DODAJEMY CZOSNEK

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a potem wrzucamy do miseczki i mieszamy.

3

SIEKAMY ZIOŁA

Umyte i osuszone zioła drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.

4

DODAJEMY SOK Z CYTRYNY

Wyciskamy sok z cytryny do szklanki i przelewamy go przez sitko do miseczki, pozbywając się pestek i miąższu.

5

DOPRAWIAMY SOS

Do sosu dodajemy musztardę, sól oraz pieprz i mieszamy.

6

PRZEKŁADAMY SOS DO SŁOIKA

Gotowy sos ranczerski przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy do wybranego dania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

916 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

183,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

5,5 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy