psse-slupca.pl

Kurczak w maśle ziołowym z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka wśród domowych obiadów, czyli pieczony kurczak w maśle ziołowym w wersji z airfryera. Przygotuj te soczyste udka kurczaka w aromatycznych przyprawach i podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Kurczak w maśle ziołowym z airfryera

Klasyka wśród domowych obiadów, czyli pieczony kurczak w maśle ziołowym w wersji z airfryera. Przygotuj te soczyste udka kurczaka w aromatycznych przyprawach i podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 100 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
sok z cytryny - 1 łyżeczka
kurczak udko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO ZIOŁOWE:
Do miski przekładamy masło i wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
2.NADZIEWAMY UDKA MASŁEM:
Na udkach luzujemy skórę. Zostawiamy na później niewielką część masła. Resztę dzielimy na pół, wkładamy je po połowie pod zluzowaną skórę i rozprowadzamy równomiernie pod jej powierzchnią.
3.SMAŻYMY KURCZAKA:
Udka dokładnie smarujemy oliwą, przekładamy do kosza air fryera i smażymy przez ok. 22 minuty w temp. 180°C. Następnie smarujemy powierzchnię kurczaka pozostałym masłem ziołowym i podpiekamy przez kolejne 4-5 minut w temp. 200°C.
Kurczak w maśle ziołowym z airfryera

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO ZIOŁOWE

Do miski przekładamy masło i wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

2

NADZIEWAMY UDKA MASŁEM

Na udkach luzujemy skórę. Zostawiamy na później niewielką część masła. Resztę dzielimy na pół, wkładamy je po połowie pod zluzowaną skórę i rozprowadzamy równomiernie pod jej powierzchnią.

3

SMAŻYMY KURCZAKA

Udka dokładnie smarujemy oliwą, przekładamy do kosza air fryera i smażymy przez ok. 22 minuty w temp. 180°C. Następnie smarujemy powierzchnię kurczaka pozostałym masłem ziołowym i podpiekamy przez kolejne 4-5 minut w temp. 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1333 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

333,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

1,8 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy