psse-slupca.pl

Kruche makowe ciasteczka • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!

Kruche makowe ciasteczka

Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 90 g
cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
cynamon - 0,5 łyżeczki
białko jaja kurzego - 1 szt.
mak - 100 g
masło - 200 g
mąka pszenna tortowa - 250 g
sól - 1 szczypta
woda - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier waniliowy (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy), cynamon oraz mak. Schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
2.WYCINAMY CIASTECZKA:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy suchym zmielonym makiem, wymieszanym uprzednio z cukrem trzcinowym.
3.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez ok. 11-12 minut.
Kruche makowe ciasteczka

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 35

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier waniliowy (zobacz, jak zrobić domowy cukier waniliowy), cynamon oraz mak. Schłodzone masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

2

WYCINAMY CIASTECZKA

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy suchym zmielonym makiem, wymieszanym uprzednio z cukrem trzcinowym.

3

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez ok. 11-12 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3334 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

333,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy

Kruche makowe ciasteczka - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl