Kruche ciastka kakaowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,
dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz masło, żółtko i kakao.
WYRABIAMY KRUCHE CIASTO
(nie wyrabiamy zbyt długo). NA KOŃCU DODAJEMY: migdały. Z CIASTA FORMUJEMY: walec.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na mniej więcej 40-50 minut.
GDY CIASTO BĘDZIE
twarde, kroimy je na plastry o grubości ok. 5-6 MM.
ROZKŁADAMY JE NA
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY OK.
12-14 MIN W
temperaturze ok. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2823 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
282,3 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!

Ciasto francuskie z truskawkami
Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.

Crostini z szynką i brzoskwiniami
Chrupiące, złociste grzanki ze smakowitymi dodatkami – przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu.