psse-slupca.pl

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach • przepis • składniki • przygotowanie

Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach

Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

masło - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
pomarańcza - 0,5 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
bagietka - 60 g
musztarda dijon - 4 łyżki
przepiórka - 4 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CZOSNEK DROBNO:
siekamy i łączymy z olejem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, sokiem z cytryny i musztardą.
2.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE:
mieszamy.
3.GOTOWĄ MARYNATĄ NACIERAMY:
przepiórki, przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4.RESZTĘ MARYNATY RÓWNIEŻ:
chowamy do lodówki.
5.ZAMARYNOWANE PRZEPIÓRKI UKŁADAMY:
na dużej patelni, nadającej się do zapiekania w piekarniku, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
6.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
masło i układamy na nim kromki bagietki.
7.PODSMAŻAMY Z DWÓCH:
stron na złoty kolor i układamy grzanki na talerzach.
8.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
przepiórki.
9.PATELNIĘ, NA KTÓREJ:
piekły się przepiórki, stawiamy na małym ogniu.
10.DODAJEMY 2 ŁYŻKI:
wody oraz pozostałą marynatę.
11.MIESZAMY, ZESKROBUJĄC DNO:
patelni.
12.GDY SOS BĘDZIE:
gorący, polewamy nim wierzch przepiórek.
13.TALERZ DEKORUJEMY PLASTERKAMI:
pomarańczy, których sok można wykorzystać do skropienia mięsa.
Przepiórka w musztardzie i pomarańczach

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CZOSNEK DROBNO

siekamy i łączymy z olejem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, sokiem z cytryny i musztardą.

2

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE

mieszamy.

3

GOTOWĄ MARYNATĄ NACIERAMY

przepiórki, przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

4

RESZTĘ MARYNATY RÓWNIEŻ

chowamy do lodówki.

5

ZAMARYNOWANE PRZEPIÓRKI UKŁADAMY

na dużej patelni, nadającej się do zapiekania w piekarniku, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.

6

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

masło i układamy na nim kromki bagietki.

7

PODSMAŻAMY Z DWÓCH

stron na złoty kolor i układamy grzanki na talerzach.

8

NA WIERZCHU UKŁADAMY

przepiórki.

9

PATELNIĘ, NA KTÓREJ

piekły się przepiórki, stawiamy na małym ogniu.

10

DODAJEMY 2 ŁYŻKI

wody oraz pozostałą marynatę.

11

MIESZAMY, ZESKROBUJĄC DNO

patelni.

12

GDY SOS BĘDZIE

gorący, polewamy nim wierzch przepiórek.

13

TALERZ DEKORUJEMY PLASTERKAMI

pomarańczy, których sok można wykorzystać do skropienia mięsa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1080,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

270,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

12,7 g

🥬

Błonnik

23,2 g

💪

Białko

23,2 g

Podobne przepisy