Krem pierniczkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pierniki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki.
GOTUJEMY KREM
Pokruszone czekolady przekładamy do garnka i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy starte pierniczki i przyprawę do piernika. Całość gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
CHŁODZIMY I PODAJEMY KREM
Gotowy krem przelewamy do słoiczka, a kiedy ostygnie do temperatury pokojowej, przekładamy go do lodówki. Używamy jako dodatku do ulubionych dań na słodko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1505,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
188,2 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
17,6 g
Błonnik
1,4 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Chrupiące skrzydełka z airfryera
Niezwykle chrupiące skrzydełka z airfryera w aromatycznym i lekko pikantnym sosie w stylu azjatyckim. To idealny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Hot dogi z grilla
Hot dogi dla głodomorów i nie tylko. Polecamy szybką i smaczną kanapkę!

Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Magdalenki w stylu francuskim
Kształt muszelki i cytrynowy smak to znaki szczególne francuskich magdalenek – delikatnych ciasteczek rozsławionych dzięki klasyce literatury. Przygotuj je, wykorzystując przepis Pawła!

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!