psse-slupca.pl

Kotleciki z grochu ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Kotleciki z grochu ze szpinakiem

Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
groch łuskany - 250 g
jajko - 1 szt.
kasza manna - 2 łyżki
kminek mielony - 1 szczypta
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
Szpinak Baby - 10 g
pomidorowy sos chutney z chili - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY GROCH:
Wodę, w której moczyliśmy groch, odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą i kminkiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.
2.BLANSZUJEMY SZPINAK:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy chwilę, mieszając.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI:
Wystudzony groch przekładamy do miski i blendujemy na gładkie, jednolite purée. Dodajemy zawartość patelni, jajko, kaszę mannę i przyprawy. Mieszamy.
4.SMAŻYMY KOTLECIKI:
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.
5.PODAJEMY KOTLECIKI:
Usmażone kotleciki podajemy ze świeżym szpinakiem, cząstkami limonki i ulubionym sosem.
Kotleciki z grochu ze szpinakiem

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY GROCH

Wodę, w której moczyliśmy groch, odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą i kminkiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.

2

BLANSZUJEMY SZPINAK

Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy chwilę, mieszając.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLECIKI

Wystudzony groch przekładamy do miski i blendujemy na gładkie, jednolite purée. Dodajemy zawartość patelni, jajko, kaszę mannę i przyprawy. Mieszamy.

4

SMAŻYMY KOTLECIKI

Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku.

5

PODAJEMY KOTLECIKI

Usmażone kotleciki podajemy ze świeżym szpinakiem, cząstkami limonki i ulubionym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1254,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

209,1 kcal

🥑

Tłuszcz

2,8 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy