psse-slupca.pl

Kolorowa sałatka warzywna • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!

Kolorowa sałatka warzywna

Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
cukinia - 150 g
cytryna - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 300 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
marchew - 150 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
natka pietruszki - 10 g
pomidorki koktajlowe - 150 g
sałata rzymska - 50 g
sól - 1 szczypta
trybula - 15 g
ser gouda - 200 g
kiełki rzodkiewki - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Sałatę rzymską myjemy i kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy, cukinię oczyszczamy, oba składniki ścieramy drobno na tarce. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki. Ser kroimy w cienkie słupki.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytrynę sparzamy, ścieramy trochę skórki, wyciskamy sok. Zioła, skórkę z cytryny, olej i jogurt mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
3.UKŁADAMY SAŁATKĘ:
Przygotowane składniki sałatki układamy na zmianę z dressingiem jogurtowym w 4 salaterkach. Kiełki myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu.
Kolorowa sałatka warzywna

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Sałatę rzymską myjemy i kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy, cukinię oczyszczamy, oba składniki ścieramy drobno na tarce. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki. Ser kroimy w cienkie słupki.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytrynę sparzamy, ścieramy trochę skórki, wyciskamy sok. Zioła, skórkę z cytryny, olej i jogurt mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

3

UKŁADAMY SAŁATKĘ

Przygotowane składniki sałatki układamy na zmianę z dressingiem jogurtowym w 4 salaterkach. Kiełki myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1345,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,3 g

🌾

Węglowodany

19,4 g

🥬

Błonnik

23,4 g

💪

Białko

23,4 g

Podobne przepisy

Kolorowa sałatka warzywna - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl