psse-slupca.pl

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem

Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
ziemniak - 800 g
mąka pszenna - 3 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jarmuż - 150 g
kapar - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 150 ml
śmietana 30% - 250 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
cytryna - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pstrąg wedzony - 150 g
szczypior cebuli - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
2.PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ:
Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE

Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

2

PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ

Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2105,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

350,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

42,4 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl