psse-slupca.pl

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym

Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

siemię lniane, całe - 45 g
woda - 125 ml
ciecierzyca konserwowa - 500 g
bułka tarta - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
czosnek granulowany - 2 łyżeczki
oregano suszone - 0,25 łyżeczki
bazylia suszona - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
marchew - 2 szt.
grzyby suszone - 25 g
cebula - 2 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
ząbek czosnku - 2 szt.
tymianek suszony - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
olej - 3 łyżki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
bulion warzywny - 1 l
mąka pszenna - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI:
Ciecierzycę rozdrabniamy tak, aby zostało jedynie kilka całych ziaren. Do masy dodajemy miksturę z siemienia lnianego i wodą, bułkę tartą, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna się delikatnie lepić.
2.FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI:
Z powstałej masy formujemy w zwilżonych dłoniach kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, aż z każdej strony nabiorą złotobrązowego koloru.
3.KROIMY WARZYWA:
Marchew, łodygi selera i cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Grzyby i czosnek bardzo drobno siekamy.
4.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Olej wraz z przyprawami dodajemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i smażymy przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając.
5.GOTUJEMY SOS:
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy go do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-20 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
6.DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS:
Zredukowany sos doprawiamy sosem sojowym i delikatnie go studzimy. Następnie wyławiamy z niego liście laurowe (które wyrzucamy) i 2 łyżki warzyw. Sos dokładnie blendujemy i przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowany sos łączymy z odłowionymi warzywami.
Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Ciecierzycę rozdrabniamy tak, aby zostało jedynie kilka całych ziaren. Do masy dodajemy miksturę z siemienia lnianego i wodą, bułkę tartą, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna się delikatnie lepić.

2

FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z powstałej masy formujemy w zwilżonych dłoniach kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, aż z każdej strony nabiorą złotobrązowego koloru.

3

KROIMY WARZYWA

Marchew, łodygi selera i cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Grzyby i czosnek bardzo drobno siekamy.

4

PODSMAŻAMY WARZYWA

Olej wraz z przyprawami dodajemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i smażymy przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając.

5

GOTUJEMY SOS

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy go do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-20 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

6

DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS

Zredukowany sos doprawiamy sosem sojowym i delikatnie go studzimy. Następnie wyławiamy z niego liście laurowe (które wyrzucamy) i 2 łyżki warzyw. Sos dokładnie blendujemy i przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowany sos łączymy z odłowionymi warzywami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1880,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

470,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

58,2 g

🥬

Błonnik

15,1 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy