Keks świąteczny • przepis • składniki • przygotowanie
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASŁO UCIERAMY
z cukrem i cukrem waniliowym.
CIĄGLE UBIJAJĄC STOPNIOWO
dodajemy jajka.
DO OTRZYMANEJ MASY
wsypujemy 160 g przesianej mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i zmielone migdały.
DELIKATNIE MIESZAMY.
W POZOSTAŁEJ MĄCE
obtaczamy owoce kandyzowane i dodajemy je do masy.
PONOWNIE MIESZAMY.
NA KONIEC DODAJEMY
płynne składniki: mleko i amaretto.
WYKŁADAMY DO FORMY,
posypujemy płatkami migdałów.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
160°C (termoobieg) przez ok. 55 MINUT.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4054,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,8 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
66 g
Błonnik
3,1 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze świeżymi owocami! Poznaj przepis na drożdżówkę z brzoskwiniami i borówkami!

Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!