Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą • przepis • składniki • przygotowanie
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Brzoskwinie dokładnie myjemy i przekrawamy na pół.Wyciskamy sok z połówki cytryny do miseczki.
PODSMAŻAMY BRZOSKWINIE
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy (⅓ łyżki). Wrzucamy połówki brzoskwiń i podsmażamy je przez niecałą minutę z obu stron. Po chwili posypujemy brzoskwinie cukrem, dodajemy miód i dalej smażymy przez minutę. Pod sam koniec smażenia skrapiamy brzoskwinie sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną pieprzu cayenne i szczyptą soli. Gotowe brzoskwinie przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ
Bagietkę kroimy na mniejsze kromki o grubości ok. 1,5 cm. Każdą bagietkę smarujemy delikatnie oliwą i lekko grillujemy na patelni grillowej.
NAKŁADAMY BURRATĘ
Na każdą kromkę nakładamy ¼ kulki burraty i rozsmarowujemy ją.
DODAJEMY BRZOSKWINIE
Nakładamy 2 połowy brzoskwini na każdą kromkę bagietki.
WYKAŃCZAMY KANAPKI
Dzielimy tymianek na mniejsze części i posypujemy kanapki. Potem polewamy wszystkie kanapki odrobiną oliwy, ewentualnie dodatkowym miodem. Gotowe kanapeczki serwujemy gościom na talerzach lub półmisku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2672,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,4 kcal
Tłuszcz
35,2 g
Węglowodany
37,9 g
Błonnik
4,7 g
Białko
19,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.

Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
Smakowite ciasto pełne orzechów włoskich - to świetna propozycja babci Wandy dla fanów orzechowych smaków!

Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!

Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owsianka do lunchboxa
Drugie śniadanie do szkoły będzie ciekawsze, jeśli wprowadzisz do dziecięcego jadłospisu pyszną i ciekawie skomponowaną owsiankę! Sprawdź, jaki pomysł ma na nią Karol Okrasa.

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!