psse-slupca.pl

Kanapka z pastrami • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Kanapka z pastrami

Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
majonez - 2 łyżki
Pastrami - 100 g
chleb tostowy - 6 kromek
pieprz czarny - 2 szczypty
cebula prażona - 3 łyżki
sałata lodowa - 0,25 szt.
ser żółty w plastrach - 250 g
sól - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 100 g
papryka czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 100 g
sok z limonki - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY JAJKA:
Jajka wbijamy na rozgrzaną patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Żółtko rozmącamy tak, by rozlało się po całej powierzchni białka. Smażymy z obu stron, aż jajka się zetną.
2.SMAŻYMY BOCZEK:
Boczeksmażymy na suchej patelni lub pieczemy, tak aby stał się chrupiący. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3.OPIEKAMY CHLEB:
Kromki chleba tostowego opiekamy w tosterze, aż staną się złote i chrupiące.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATĘ:
Pokrojoną w paski sałatę łączymy w misce z 1 ogórkiem pokrojonym w plasterki i uprażoną cebulką. Dodajemy majonez i sok z limonki. Mieszamy.
5.SKŁADAMY KANAPKI:
Na połowę kromek nakładamy porcję sałaty z majonezem. Część z nich nakrywamy podsmażonymi plastrami boczku, część zwiniętymi w rulon plastrami pastrami (po 3 na każdą kromkę). Na wędliny wykładamy po 2 plasterki żółtego sera, ogórek pokrojony w plastry i po 1 sadzonym jajku.
6.PODPIEKAMY I PODAJEMY KANAPKI:
Kanapki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 1 minuty, aż ser się rozpuści.
Kanapka z pastrami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY JAJKA

Jajka wbijamy na rozgrzaną patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Żółtko rozmącamy tak, by rozlało się po całej powierzchni białka. Smażymy z obu stron, aż jajka się zetną.

2

SMAŻYMY BOCZEK

Boczeksmażymy na suchej patelni lub pieczemy, tak aby stał się chrupiący. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

3

OPIEKAMY CHLEB

Kromki chleba tostowego opiekamy w tosterze, aż staną się złote i chrupiące.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATĘ

Pokrojoną w paski sałatę łączymy w misce z 1 ogórkiem pokrojonym w plasterki i uprażoną cebulką. Dodajemy majonez i sok z limonki. Mieszamy.

5

SKŁADAMY KANAPKI

Na połowę kromek nakładamy porcję sałaty z majonezem. Część z nich nakrywamy podsmażonymi plastrami boczku, część zwiniętymi w rulon plastrami pastrami (po 3 na każdą kromkę). Na wędliny wykładamy po 2 plasterki żółtego sera, ogórek pokrojony w plastry i po 1 sadzonym jajku.

6

PODPIEKAMY I PODAJEMY KANAPKI

Kanapki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 1 minuty, aż ser się rozpuści.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2939,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

489,9 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

28,1 g

Podobne przepisy