psse-slupca.pl

Babka wielkanocna • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Babka wielkanocna

Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

pomarańcza - 2 szt.
jajko - 5 szt.
cukier - 220 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
kakao - 20 g
margaryna - 125 g
masło - 125 g
mąka pszenna - 170 g
mąka ziemniaczana - 80 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cytryna - 0,5 szt.
cukier puder - 5 g
woda - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ O:
drobnych oczkach mikser przesiewacz do mąki foremka do babki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotowanie Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na kremową masę.
2.NASTĘPNIE CIĄGLE UBIJAJĄC,:
powoli dodawać jajka.
3.DO OTRZYMANEJ MASY:
wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
4.CIASTO ROZDZIELIĆ NA:
2 części.
5.DO PIERWSZEJ DODAJEMY:
kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy.
6.FOREMKĘ DO BABKI:
wysmarować masłem i oprószyć mąką.
7.POWSTAŁE CIASTA WYLEWAMY:
do foremki naprzemiennie warstwami.
8.PIEC W PIEKARNIKU:
w temperaturze 180°C około 60 minut.
9.DEKORUJEMY CUKREM PUDREM:
lub polewą.
10.POLEWA ŁĄCZYMY WODĘ:
i sok z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder.
11.CUKRU DODAJEMY, AŻ:
otrzymamy pożądaną konsystencję polewy.
Babka wielkanocna

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ O

drobnych oczkach mikser przesiewacz do mąki foremka do babki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotowanie Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na kremową masę.

2

NASTĘPNIE CIĄGLE UBIJAJĄC,

powoli dodawać jajka.

3

DO OTRZYMANEJ MASY

wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

4

CIASTO ROZDZIELIĆ NA

2 części.

5

DO PIERWSZEJ DODAJEMY

kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy.

6

FOREMKĘ DO BABKI

wysmarować masłem i oprószyć mąką.

7

POWSTAŁE CIASTA WYLEWAMY

do foremki naprzemiennie warstwami.

8

PIEC W PIEKARNIKU

w temperaturze 180°C około 60 minut.

9

DEKORUJEMY CUKREM PUDREM

lub polewą.

10

POLEWA ŁĄCZYMY WODĘ

i sok z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder.

11

CUKRU DODAJEMY, AŻ

otrzymamy pożądaną konsystencję polewy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4194,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,3 g

🌾

Węglowodany

60,2 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy