psse-slupca.pl

Jesienna zapiekanka no waste z burratą • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Jesienna zapiekanka no waste z burratą

Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burrata - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
dynia hokkaido - 300 g
chleb wiejski - 4 kromki
orzech włoski - 1 garść
pieprz czarny - 1 szczypta
śliwka - 5 szt.
papryka żółta - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
oliwa z oliwek - 0,33 niepełna szklanka
sól - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 250 g
syrop klonowy - 1 łyżka
rozmaryn świeży - 2 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Czosnek kroimy w cienkie talarki, z gałązek rozmarynu obrywamy liście. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
2.KROIMY WARZYWA I ŚLIWKI:
Warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ich. Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i śliwki kroimy w dość duże kawałki o dowolnym kształcie.
3.ŁĄCZYMY WARZYWA I ŚLIWKI Z MARYNATĄ:
Pokrojone warzywa wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
4.SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ:
Kromki czerstwego chleba układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na pieczywo wykładamy zamarynowane warzywa i śliwki.
5.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Burratę delikatnie rozrywamy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami włoskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 5 minut, tak aby orzechy się podpiekły.
Jesienna zapiekanka no waste z burratą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Czosnek kroimy w cienkie talarki, z gałązek rozmarynu obrywamy liście. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

2

KROIMY WARZYWA I ŚLIWKI

Warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ich. Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i śliwki kroimy w dość duże kawałki o dowolnym kształcie.

3

ŁĄCZYMY WARZYWA I ŚLIWKI Z MARYNATĄ

Pokrojone warzywa wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

4

SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Kromki czerstwego chleba układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na pieczywo wykładamy zamarynowane warzywa i śliwki.

5

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Burratę delikatnie rozrywamy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami włoskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 5 minut, tak aby orzechy się podpiekły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2958,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

493 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

72,7 g

🥬

Błonnik

14 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy

Jesienna zapiekanka no waste z burratą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl