Jesienna zapiekanka no waste z burratą • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek kroimy w cienkie talarki, z gałązek rozmarynu obrywamy liście. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
KROIMY WARZYWA I ŚLIWKI
Warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ich. Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i śliwki kroimy w dość duże kawałki o dowolnym kształcie.
ŁĄCZYMY WARZYWA I ŚLIWKI Z MARYNATĄ
Pokrojone warzywa wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Kromki czerstwego chleba układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na pieczywo wykładamy zamarynowane warzywa i śliwki.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika. Burratę delikatnie rozrywamy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami włoskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 5 minut, tak aby orzechy się podpiekły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2958,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
493 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
72,7 g
Błonnik
14 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!

Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen)
Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bakłażanowe rollsy z makaronem
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.

Grillowane kiełbaski w boczku
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa - kiełbaski zgrillowane w towarzystwie sera i chrupiącego boczku...

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!