Bajgle z sałatką z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FILETY Z PIERSI KURCZAKA
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dolewamy sherry i dusimy pod przykryciem, w zależności od grubości, przez kolejne 10-12 minut, w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę wody. Pozostawiamy do ostygnięcia (sos z pieczenia zachowujemy), a następnie mięso kroimy na małe kawałki.
KROIMY SELER, MANDARYNKI I SZALOTKI
Seler naciowy oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mandarynki obieramy i dzielimy na części, zbierając przy tym 1 łyżkę soku. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki.
MIESZAMY JOGURT Z GOTOWYMI SKŁADNIKAMI
Majonez, jogurt, zebrany sok z mandarynek, sos z pieczenia, pieprz cytrynowy i sól mieszamy, doprawiając do smaku. Łączymy z przygotowanymi wcześniej składnikami i odstawiamy co najmniej na 30 minut do przegryzienia się smaków.
PRZYGOTOWUJEMY BAJGLE
Rukolę myjemy i otrząsamy do sucha. Bajgle kroimy na pół, lekko podpiekamy i smarujemy masłem. Obkładamy rukolą, a następnie rozkładamy na niej sałatkę z kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2654 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
663,5 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
58,1 g
Błonnik
33,2 g
Białko
33,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Karola to intensywny smak i kolor, które uzyskasz dzięki mięsnemu wywarowi, odpowiednio dobranym przyprawom i buraczkom gotowanym w skórce!

Klasyczna wuzetka
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Baton à la twix
Znany baton w lżejszej wersji! Chrupiące ciasteczko, warstwa karmelu z masy daktylowej i polewa czekoladowa! Wypróbuj!