psse-slupca.pl

Hiszpańska tortilla ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Sycący ziemniaczany omlet jest doskonały o każdej porze dnia. Klasyka kuchni w stylu hiszpańskim, która jest w zasięgu ręki!

Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Sycący ziemniaczany omlet jest doskonały o każdej porze dnia. Klasyka kuchni w stylu hiszpańskim, która jest w zasięgu ręki!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
jajko - 2 szt.
olej - 500 ml
natka pietruszki - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERAMY:
i kroimy w bardzo cienkie plasterki (możemy robić to obieraczką do warzyw).
2.ZIEMNIAKI UKŁADAMY WARSTWAMI:
na patelni (będziemy jej później używać w piekarniku, więc należy wybrać patelnię z odporną na wysokie temperatury rączką) i zalewamy olejem. OLEJ POWINIEN ZAKRYWAĆ: ziemniaki.
3.USTAWIAMY PATELNIĘ NA:
małym ogniu i podgrzewamy przez mniej więcej 20 minut (ziemniaki powinny być miękkie w środku, ale nie usmażone).
4.ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY NA:
sito i odcedzamy.
5.NA PATELNIĘ, NA:
której były wcześniej ziemniaki, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i smażymy, aż się mocno przyrumieni.
6.DO MISECZKI WBIJAMY:
jajka, roztrzepujemy widelcem.
7.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki.
8.DODAJEMY POZBAWIONĄ PESTEK:
i bardzo drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
9.DO ODCEDZONYCH Z:
tłuszczu ziemniaków dodajemy cebulę i masę jajeczną. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
10.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
odrobinę oleju i przekładamy na nią ziemniaczaną masę.
11.CAŁOŚĆ WYRÓWNUJEMY DREWNIANĄ:
łyżką i smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 MINUT.
12.W TYM CZASIE:
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
13.JUŻ DOŚĆ DOBRZE:
ściętą tortillę wkładamy do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch również się zetnie i lekko przyrumieni.
14.JAK PODAWAĆ TORTILLĘ:
przekładamy na talerz, odwracając ją górą do dołu. KROIMY NA MNIEJSZE: kawałki.
15.PODAJEMY JAKO PRZEKĄSKĘ:
lub danie śniadaniowe.
Hiszpańska tortilla ziemniaczana

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI OBIERAMY

i kroimy w bardzo cienkie plasterki (możemy robić to obieraczką do warzyw).

2

ZIEMNIAKI UKŁADAMY WARSTWAMI

na patelni (będziemy jej później używać w piekarniku, więc należy wybrać patelnię z odporną na wysokie temperatury rączką) i zalewamy olejem. OLEJ POWINIEN ZAKRYWAĆ: ziemniaki.

3

USTAWIAMY PATELNIĘ NA

małym ogniu i podgrzewamy przez mniej więcej 20 minut (ziemniaki powinny być miękkie w środku, ale nie usmażone).

4

ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY NA

sito i odcedzamy.

5

NA PATELNIĘ, NA

której były wcześniej ziemniaki, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i smażymy, aż się mocno przyrumieni.

6

DO MISECZKI WBIJAMY

jajka, roztrzepujemy widelcem.

7

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki.

8

DODAJEMY POZBAWIONĄ PESTEK

i bardzo drobno pokrojoną ostrą papryczkę.

9

DO ODCEDZONYCH Z

tłuszczu ziemniaków dodajemy cebulę i masę jajeczną. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.

10

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

odrobinę oleju i przekładamy na nią ziemniaczaną masę.

11

CAŁOŚĆ WYRÓWNUJEMY DREWNIANĄ

łyżką i smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 MINUT.

12

W TYM CZASIE

rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

13

JUŻ DOŚĆ DOBRZE

ściętą tortillę wkładamy do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch również się zetnie i lekko przyrumieni.

14

JAK PODAWAĆ TORTILLĘ

przekładamy na talerz, odwracając ją górą do dołu. KROIMY NA MNIEJSZE: kawałki.

15

PODAJEMY JAKO PRZEKĄSKĘ

lub danie śniadaniowe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4459,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

743,2 kcal

🥑

Tłuszcz

73,5 g

🌾

Węglowodany

18,5 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy