psse-slupca.pl

Faszerowana papryka z serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie

Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Faszerowana papryka z serem halloumi

Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza jęczmienna - 80 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pistacje - 20 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
ser halloumi - 225 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
pomidor suszony - 100 g
olej po suszonych pomidorach - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BAKŁAŻAN:
Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana za pomocą ręcznika.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Pokrojony w grubsze plastry ser halloumi smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ser halloumi i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje i grubo siekaną miętę.
4.FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKĘ:
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Usuwamy gniazda nasienne, a strąki papryki doprawiamy od środka solą i pieprzem. Tak przygotowane wypełniamy dużą ilością farszu.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PAPRYKĘ:
Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Faszerowana papryka z serem halloumi

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy wzdłuż na pół. Miąższ każdej z połówek nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skóry. Oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie płuczemy i osuszamy połówki bakłażana za pomocą ręcznika.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU

Pokrojony w grubsze plastry ser halloumi smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ser halloumi i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje i grubo siekaną miętę.

4

FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę kroimy wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Usuwamy gniazda nasienne, a strąki papryki doprawiamy od środka solą i pieprzem. Tak przygotowane wypełniamy dużą ilością farszu.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY PAPRYKĘ

Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2088,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

522,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

47,9 g

🥬

Błonnik

20,5 g

💪

Białko

20,5 g

Podobne przepisy

Faszerowana papryka z serem halloumi - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl