psse-slupca.pl

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady • przepis • składniki • przygotowanie

Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady

Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 3 szt.
żelatyna - 6 g
śmietana 30% - 300 ml
czekolada biała z truskawkami - 200 g
mięta świeża - 2 łyżki
truskawka - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (podgrzewając do temperatury około 40°C). 100 ml śmietanki zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
2.WLEWAMY MUS CZEKOLADOWY DO MISECZEK:
200 ml śmietanki ubijamy (nie za mocno), dodajemy stopniowo do masy czekoladowej (delikatnie), krótko mieszając. Mus rozlewamy do miseczek, chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
3.GRILLUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i przecinamy na połówki. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 1-2 minut i układamy na schłodzonym musie. Dekorujemy listkami mięty. Serwujemy od razu po ułożeniu truskawek.
Grillowane truskawki z musem z białej czekolady

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY BIAŁĄ CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (podgrzewając do temperatury około 40°C). 100 ml śmietanki zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

2

WLEWAMY MUS CZEKOLADOWY DO MISECZEK

200 ml śmietanki ubijamy (nie za mocno), dodajemy stopniowo do masy czekoladowej (delikatnie), krótko mieszając. Mus rozlewamy do miseczek, chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

3

GRILLUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i przecinamy na połówki. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu około 1-2 minut i układamy na schłodzonym musie. Dekorujemy listkami mięty. Serwujemy od razu po ułożeniu truskawek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2036,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,1 kcal

🥑

Tłuszcz

36,4 g

🌾

Węglowodany

35,7 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy