psse-slupca.pl

Corn dog • przepis • składniki • przygotowanie

Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!

Corn dog

Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
mąka kukurydziana - 120 g
mąka pszenna - 240 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
jajko - 1 szt.
mleko - 120 ml
woda - 60 ml
olej rzepakowy - 1 l
parówka - 250 g
ząbek czosnku - 1 szt.
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sałata lodowa - 0,5 szt.
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 3 szt.
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Suche składniki ciasta łączymy w wysokim naczyniu i dodajemy do nich mokre składniki. Dokładnie blendujemy na gładką masę, powoli dolewając ciepłą wodę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
2.SMAŻYMY CORN DOGI:
Olej rozgrzewamy w garnku do odpowiedniej temperatury, którą sprawdzamy, wrzucając do środka odrobinę mąki – nie powinna brązowieć.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Marchew i ogórek tniemy obieraczką na cienkie paski i łączymy z sałatą w misce. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone suszone pomidory i porwane liście bazylii.
Corn dog

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Suche składniki ciasta łączymy w wysokim naczyniu i dodajemy do nich mokre składniki. Dokładnie blendujemy na gładką masę, powoli dolewając ciepłą wodę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.

2

SMAŻYMY CORN DOGI

Olej rozgrzewamy w garnku do odpowiedniej temperatury, którą sprawdzamy, wrzucając do środka odrobinę mąki – nie powinna brązowieć.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Marchew i ogórek tniemy obieraczką na cienkie paski i łączymy z sałatą w misce. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone suszone pomidory i porwane liście bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2839 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

354,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,9 g

🌾

Węglowodany

40,7 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy